Veselo Vincekovo u Hrnjancu pri Kosu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 26.1.2020. 21:42:23
Veselo Vincekovo u Hrnjancu pri Kosu

Foto: Marko Čolić

Brojni gosti došli su na Dan Svetog Vinka kod Željka Kosa u klet na bregu iznad Svetog Ivana Zeline kako bi nazočili svečanom početku radova u vinogradu. Svake godine 22. siječnja u svim kletima u Hrvatskom zagorju , u Prigorju, u Slavoniji i Baranji slavi se Vinkovo, Vincekovo, Vincelovo ili Vinceška. 


Kod Željka Kosa u Hrnjancu kod Donje Zeline sviralo se i pjevalo, jela su se prigorska jela a i "spilo" se dosta Kraljevine 


Željko Kos na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu uzgaja Kraljevinu, Ranjski rizling, Chardonnay, Graševinu, Kerner i Crni pinot. Kos proizvodi  i pjenušce Anita i Anita Rusola brut. 


Grad Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju i jedini je grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara gotovo stoljeće i pol.


Kraljevina je autohtona sorta Sjeverozapadne Hrvatske. Sinonimi su još Imbrina, Brina, Dišeća brina i Kralovina. Imbrine ima  i u kalničkom vinogorju, a može se naći i u okolici Zagreba, na Varaždin bregu i u još nekim vinogorjima Sjeverozapadne Hrvatske.

 

Kraljevina je vino za druženje za sva godišnja doba a kod Željka Kosa na Dan Svetog Vinka družilo se do kasnih noćnih sati

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.1.2023. 8:28:17

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account