Zadarski vinari u Petom kupeu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 29.3.2022. 15:37:20
Zadarski vinari u Petom kupeu

Foto: Marko Čolić

Deset vinarija zadarskog područja, predstavilo se s najboljim vinima u novom prostoru urbane kulture u Petom kupeu u Zagrebu.




Misli globalno, pij lokalno – slogan je udruge ZaDar koja okuplja vinare Zadarske županije, regije koja u posljednje vrijeme privlači sve više pozornosti kad je u pitanju dobra kapljica. Dokaz tome je i  17 odličja na posljednjem prestižnom Decanterovom ocjenjivanju za vinare s ovog područja od Paga do Pakoštana te između Vranskog jezera i Velebita. 


Kušalo se vina deset vinarija, a među njima i vinarije Kraljevski vinogradi čiji su položaji između Petrčana i Punte Skale, s tradicijom nasada vinove loze od čak devet stoljeća.

 Badel 1862 predstavio je  poznata crna vina s  pozicije  Korlat  kod Benkovca.

Vinarija Bora, čiji su nasadi smješteni uz Novigradsko more, poznata je neuobičajeno za ovaj kraj po vrhunskim bijelim vinima.

 U Petom Kupeu kušalo se i vina  i nagrađivanih vinarija Fiolić, Ker-Vin, Škaulj, Figurica, Karaba, MasVin i Buljat.

 Uz vina posluženi su i zalogajčići poznatog zadarskog chefa Renata Kraljeva, paški baškotin sa skutom, kozicama i šparogama, marinirani inćuni s artičokom ili sipe s kremom od slanutka. 


 Ovaj događaj u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i udrugom ZaDar bio je i najava zadarskog festivala vina 1. i 2. travnja 2022.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account