Chefice iz 5 država prirpemale večeru uz Veuve Clicquot šampanjcem

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 6.7.2024. 13:17:10
Chefice iz 5 država prirpemale večeru uz Veuve Clicquot šampanjcem

Foto: Promo

Chefice iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunjske koje su dio Solaire Tables zajednice okupile su se u Zagrebu kako bi kroz zajedničku večeru pokazale svoju inovativnost i kreativnost.

 


Prva regionalna Veuve Clicquot Solaire Tables večera, održana u Esplanade Hotelu u Zagrebu, okupila je  chefice iz više zemalja i pobudila veliko zanimanje poznavatelja vinske i gastronomske scene i uglednih gostiju. Među prisutnima su bili Aleksandra Dojčinović, Mirjana Brlečić, Vanja Halilović, Frane Barbieri, Isabella Rakonić, Rita Rumora Jurki, Marko Vuletić, Nana Nadarević, novinari, javne osobe i vlasnici  restorana.


Program Solaire Tables nastao je kao posveta ostavštini Madame Clicquot, koja je sa svojim šampanjskim brendom Veuve Clicquot promijenila povijest i prekinula dominaciju muškaraca u svijetu proizvodnje šampanjca. Veuve Clicquot svojom inicijativom Solaire Tables slavi žene chefice. Madame Clicquot je bila inovatorica i poduzetnica, riskirala je, kršila pravila te uvodila revolucionarne inovacije i time utemeljila svjetski uspjeh ovog šampanjskog brenda.  S programom Solaire Tables, Maison Veuve Clicquot snažno se zalaže za podršku i prihvaćanje talentiranih žena u gastronomiji. Chefice koje sudjeluju u programu, u svojim restoranima nude izbor Veuve Clicquot šampanjaca, uparenih s lokalnim jelima.


"Solaire se odnosi na ikoničnu žutu boju Veuve Clicquota, koja predstavlja izlazeće sunce, simbolizirajući vjeru Madame Clicquot da svaki novi dan donosi nove mogućnosti. Svrha programa Solaire Tables je otvoriti nove prilike talentiranim ženama u gastronomiji i stvoriti zajednicu kuharica koje dijele kreativnost, inovativnost i optimizam Madame Clicquot", rekla je Nora Szegedi, marketing menadžerica Moët Hennessy za južnu Europu i Mediteran.


Ljubitelji gastronomskih užitaka imali su priliku uživati u brojnim sljedovima jela koja su pripremale neke od najboljih chefica regije: Ana Grgić Tomić (Zinfandel’s) iz Hrvatske, Sabina Repovž (Gostilna Repovž) i Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) iz Slovenije, Edit Kovács (Casa Christa) iz Mađarske, Sveda Dimitrova (Ahora) iz Bugarske i Renata Luceanu (Raionul de Peste) iz Rumunjske.


Večeru su otvorila zanimljiva predjela gostujućih chefica, uz koja je poslužen Veuve Clicquot Yellow Label magnum, vječni klasik među šampanjcima. Dva glavna jela chefice Ane Grgić savršeno su se sljubila uz dva poslužena vintage šampanjca. Punjeni cvijet tikvice s kremom od škampa, velouté od škampa i citrusa, sok od tikvica i majčina dušica pripremili su okusne pupoljke za elegantni Veuve Clicquot Vintage Rosé 2012.


Prepeličja prsa punjena mousseom od suhih marelica, demi-glace od kosti i soka od marelice, pečena gusja jetra i domaći brioš bili su  partner  šampanjcu Veuve Clicquot Vintage Magnumu 2002. Uz rapsodiju slatkih okusa deserta, do izražaja su došle profinjene i slatke note šampanjca Veuve Clicquot Rich.


"Vjerujem da se sve žene mogu poistovjetiti sa Solaire filozofijom, pa tako i ja. Hrabra sam i uvijek vjerujem u bolje sutra. Moje regionalne kolegice su također talentirane žene koje kanaliziraju svoju žensku energiju i kreativnost u profesionalno kuhanje. Ponosna sam što sam dio ovog regionalnog tima koji se zalaže za eleganciju, snagu, ženstvenost i najbolje performanse u svemu što rade," rekla je Ana Grgić Tomić, šefica kuhinje restorana Zinfandel’s u Esplanade.


 Šampanjačka kućaVeuve Clicquot osnovana je godine 1772. godine u Reimsu u Francuskoj.e  Brend je postao poznat pod vodstvom Madame Clicquot, Barbe-Nicole Ponsardin, koja je preuzela posao početkom 19. stoljeća. Veuve Clicquot proizvodi  kultne šampanjce kao što je Veuve Clicquot Yellow Label. Kao jedna od najuspješnijih poduzetnica u povijesti, Madame Clicquot ne samo da je izumila prvi blended rosé i vintage šampanjac redefinirajući kulturu šampanjca kakva je bila, već je također uvela dva ključna procesa poznata kao "Remuage" i "Pupitre". 


Veuve Clicquot koristi mješavinu triju sorti grožđa u proizvodnji svojih šampanjaca: Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Svaka sorta grožđa pridonosi različitim značajkama konačnoj mješavini, dok prekomjerna težina crnog pinota i visok postotak drugih vina rezultiraju jedinstvenim i gastronomski prihvatljivim profilom okusa po kojem je Veuve Clicquot poznat.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.6.2024. 13:20:17

Create Account