Dr. Jagačić i ovaj put donosi korisni savjet: Dobro se pripremite za kardiološki pregled

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.5.2023. 16:11:25
Dr. Jagačić i ovaj put donosi korisni savjet: Dobro se pripremite za kardiološki pregled

Foto: pelikor.hr

Nastavljajući seriju zdravstvenih savjeta sesvetski kardiolog i internist dr. Dorijan Jagačić danas piše o kardiološkom pregledu koji ima itekakvo značenje za daljnje liječenje.



Nastavljam seriju o kardiološkim pretragama te ću ovaj puta pisati o onoj osnovnoj, no nikako ne manje važnoj. 

Pregled liječnika obuhvaća prvenstveno razgovor s pacijentom. U njemu dolazi do ključne interakcije između pacijenta i liječnika i prilike da s jedne strane liječnik sazna važne stvari o pacijentovu zdravlju a s druge strane da pacijent ispriča zbog čega je zapravo došao. Za sve vrste tegobe koje bi vas mogle odvesti kardiologu, dakle tegobe u prsima, nedostatak zraka, otok nogu, lupanje srca ili nesvjesticu, kardiološki pregled je neizostavan. Pregled bi trebao rezultirati preporukama liječnika koje bi bili daljnji koraci za pacijenta. Dakle pretrage kao što su ultrazvuk srca, a osobito ergometrija ili holteri slijede tek iza kardiološkog pregleda. To je bitno kako biste dobili adekvatnu informaciju od liječnika, jer „skraćeni“ put preko pretraga u pravilu ne rezultira zadovoljavajućim ishodom. Vi biste naime vjerojatno htjeli saznati nešto više nakon ultrazvuka srca ili ergometrije, no imajte na umu da je vrijeme liječnika zbog daljnjih narudžbi u pravilu ograničeno, te da nećete moći nadoknaditi manjak informacija koje su trebale uslijediti na kardiološkom pregledu. Iz istog razloga je i najbolje da sve te pretrage obavlja isti liječnik. 

Ponekad ćete se pitati zašto vas liječnik ispituje o vašoj obitelji i bolestima srca i žila u njoj. Genetska sklonost je jedna od važnih determinanti; Tako sam u svojoj praksi imao prilike vidjeti da su pacijenti u apsolutno istoj dobi kao jedan od roditelja trebali dobiti srčani stent ili premosnicu.

Što se bolje pripremite za razgovor s liječnikom, razmislite o svojim ranijim bolestima itd. razgovor će biti efikasniji, kraći,  liječnik će brže doći do dijagnoze a vi ćete se prije moći posvetiti vama omiljenim stvarima. 

Prilikom pregleda, liječnik će vas pitati i za terapiju koju uzimate. Stoga je osobito korisno napisati nazive i doze lijekova koje uzimate. Uštedjet ćete vrijeme za dodatne telefonske pozive i ispitivanje svojih ukućana. 

Svakako bi na pregled, ako ih imate, trebali ponijeti stare nalaze, osobito one kardiološke ili vezane uz žile. Pri tome nije bitna starost tih nalaza. Liječniku će biti korisno usporediti starije s novim nalazima. Idealno bi bilo ukoliko ste nedavno učinili krvne pretrage (osobito masnoće i šećer) i nalaz nosite sobom. 

Nakon pregleda uslijedit će u pravilu mjerenje tlaka (pri tome je za žene važno da napomenu jesu li operirale dojku), te ciljani pregled tijela s preslušavanjem srca i pluća (stetoskopom).

Nakon svega slijedi zaključni razgovor u kojem će vam liječnik priopćiti što je opazio, npr. šum na srcu, promjene u EKG-u i što vam je činiti, a vi smijete naravno pitati što vam nije jasno.

Možda ste i sami primijetili, dosta sam se raspisao o kardiološkom pregledu, no takva je njegova bit. Temeljito upoznavanje inicijalnog zdravstvenog stanja pacijenta i smjerokaz za daljnje postupanje. 


Hvala Vam na strpljenju,

                                                     Dorijan Jagačić.........


Bilješka u autoru: 

Liječnik, kardiolog i internist, Dorijan Jagačić, nakon staža u bolnici Sv. Duh radio je kao liječnik hitne i obiteljske medicine. Specijalizaciju iz interne medicine te povrh toga kardiologije apsolvirao je u Saveznoj Republici Njemačkoj. Stekao je široko radno iskustvo radeći u više kardioloških ordinacija i bolnica u SR Njemačkoj te kod poznatog poslodavca u Švicarskoj. U studenom 2022. otvorio je privatnu ordinaciju na adresi, Rimski put 50, 10360 Novi Jelkovec. Dostupan je (u radno vrijeme) na 01 3777 429 tj. putem web stranice pelikor.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2024. 17:21:50

Create Account