Objavljeno novo izdanje najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula Križevačkih štatuta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.12.2022. 9:58:09
Objavljeno novo izdanje najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula   Križevačkih štatuta

Foto: Društvo Križevački štatuti

Novo cjelovito izdanje uz samu knjigu Štatuta, donosi i Hižni protokol i Pajdašku legitimaciju kao neizostavan dodatak regulama.



Najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule Križevački štatuti, koji uče kako se zabavljati u prijateljskom okruženju uz vino, pjesmu i zdravice po točno određenim pravilima, doživjele su dugo očekivano novo izdanje. Nastale u narodu, a zapisane u 19. stoljeću, regule su dosad tiskane više puta. Taj ključni spomenik hrvatske vinske kulture sada je objavljen uz blažu jezičnu redakturu i u suvremenom dizajnu, a izdanje je originalno i cjelovito, onako kako je zapisano prije više od stoljeća. Tako knjiga uz opise sadržaja Križevačkih štatuta po pajdaškim ulogama (stoloravnatela, oberfiškuša, fiškuša, kantušministera, govorača, barilonosca, vunbacitela) i uz ispis paragrafa po kojima se društvo zabavlja, donosi i obilje zdravica od kojih su najvažnije zdravica domovini, pajdaštvu i krasnome spolu. 


Izdanje uz najsveobuhvatnije hrvatske vinsko-pajdaške regule Križevačke štatute donosi i ostale manje i slabije poznate: Koprivničke regule, Varaždinski fureš, Krapinski vandrček, Turopoljske štatute, Zagrebačku puntariju, Ivanečku smešanciju i Svetojansku lumpariju, kao i nadaleko poznati Veliki ritual o krščenju mošta koji se kao dodatak Križevačkih štatuta izvodi o običaja Martinja.


Novo cjelovito izdanje uz samu knjigu Štatuta, donosi i Hižni protokol i Pajdašku legitimaciju kao neizostavan dodatak regulama. U Protokol se upisuju svi važni događaji u obitelji ili pajdaštvu s opisima događaja: od svadbi, krštenja, karmina, rođendana, imendana, do proslava godišnjica braka, matura, diploma, obiteljskih proslava blagdana, ili u bilo kojoj prilici kada se nađe dobro društvo. Da bi netko bio primljen u pajdaštvo, najprije je u znak dobrodošlice morao ispiti bilikum, posudu u koju stane 0, 7 l vina. Tek ga je nakon toga hižni domaćin smio primiti u društvo i dati mu pajdašku legitimaciju. 


Urednica svih triju publikacija je doc. dr. sc. Tanja Baran, a nakladnici su Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“, Grad Križevci i Prigorski Media d. o. o.


Knjiga Križevački štatuti. Vinsko-pajdaške regule ima 160 stranica, tvrdih je korica, formata je 165x235 mm.

Hižni protokol po „Križevačkim štatutima“ ima 72 stranice, tvrdih je korica, formata je 297x210 mm. 

Pajdaška legitimacija ima 20 stranica, mekih je plastificiranih korica, formata je 75x105 mm.

Sve tri publikacije dostupne su u knjižarama Grafocentra u Križevcima, Zagrebu, Sesvetskom Kraljevcu i Bjelovaru, u KTC-u u Križevcima, a mogu se naručiti i preko e-adrese: prigorski@prigorski.hr.  



Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account