Poznati mRAK roditelji u borbi protiv raka za cijepljenje protiv HPV-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2023. 9:56:03
Poznati mRAK roditelji u borbi protiv raka  za cijepljenje protiv HPV-a

Foto: Waves komunikacije

 Ljupka Gojić Mikić, Edita Mistrić Vrkljan, Ida Prester i Jelena Veljača su mRAK roditelji.

 


Osim što svojim radom i javnim istupanjima svakodnevno dobivaju zasluge, Ljupka Gojić Mikić, Edita Misirić Vrkljan, Ida Prester i Jelena Veljača dobile su još jednu titulu, onu za mRAK roditelja! Ove majke itekako znaju koliko je prevencija bitna za zaštitu svoga, ali i djetetova zdravlja. Tako je i u slučaju cijepljenja protiv raka, odnosno,  HPV-a koji uzrokuje čak 6 vrsta raka.


„Ja sam jako ponosna što sam ovogodišnji ambasador Budi mRAK roditelj kampanje. Mislim da su to velike stvari za našu djecu i naše društvo. Ako mogu vani, možemo i mi biti otvoreni i razmišljati o budućnosti. Zato sam i pristala biti dio ove kampanje. Ono što bih ja voljela kao ambasadorica poslati samo jednu poruku, a to je roditeljima- da daju barem šansu da pročitaju, educiraju se ili barem razgovaraju s nekim sebi bliskim liječnikom ili bilo kim tko zna educirati o ovoj temi. I da ih poslušaju, čuju o onome što govore.“- poručila je Ljupka Gojić Mikić, ambasadorica „Budi mRAK roditelj“ kampanje.


 Upravo su stručnjaci zaslužni za edukaciju po ovom pitanju. Tako su u sklopu kampanje održali kratki panel zašto je bitno cijepiti se protiv HPV-a, posebice u ranijoj dobi. Naglasili su da je pravo djeteta cijepiti se.


 „Ja čvrsto vjerujem u medicinu, vjerujem u znanost. I vjerujem ako su provedena znanstvena istraživanja o cjepivu koje postoji preko 10 godina, u to ne sumnjam. Ako treba preporuka, svakako preporučam. Ali, mislim da bi svakome te brojke od preko 90% zaštite za rak vrata maternice trebale biti dovoljne svakome roditelju da sluša struku, medicinu, liječnike i cijepi svoju djecu.“- rekla je Edita Misirić Vrkljan.


„Budi mRAK“ kampanja godinama se provodi u Hrvatskoj, gdje se želi educirati mlade i njihove roditelje o važnosti cijepljenja protiv HPV-a. Ono je besplatno i dostupno za sve djevojčice i dječake već od 5. razreda. Ove je godine „Budi mRAK roditelj“ kampanja prvenstveno usmjerena na roditelje koji i odlučuju o cijepljenju svoga djeteta.


 „Ja planiram cijepiti svoju kćer, čim, u suradnji s njezinom liječnicom, procijenim da je vrijeme za to. Mislim da je prevencija doista više od pola brige o svome zdravlju. Isto tako, imam slučaj bliske poznanice i suradnice koja je izgubila bitku s rakom koji izaziva HPV u 38. godini života. I nakon takvog iskustva mogu samo reći da smo sretni što je medicina uspjela doći do cjepiva protiv pošasti koje ubija žene i da apsolutno svakoj mami preporučam da se educira i na vrijeme zaštiti svoje dijete. Jer, to je zadatak nas roditelja.“- rekla je Jelena Veljača.


„HPV je uzrokovao puno problema, komplikacija i tragedija u mojoj generaciji. Pomognimo sljedećim generacijama da to sve izbjegnu. Budi mRAK roditelj i educiraj se o HPV-u!“- poručila je Ida Prester.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:22:12

Create Account