VegeSajam prve subote u lipnju na Europskom trgu u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.5.2023. 10:01:50
VegeSajam prve subote u lipnju na Europskom trgu u Zagrebu

Foto: Prijatelji životinja

Lipanj zeleniji, zdraviji i suosjećajniji uz 12. VegeSajam  3. lipnja od 8 do 21. sat na Europskom trgu.Koliko je veganstvo postalo mainstream i privlačno svima moći će se vidjeti i na 12. VegeSajmu na kojemu će brojni izlagači i restorani nuditi posjetiteljima bogat izbor veganskih namirnica, gotovih jela i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Od majica sa suosjećajnim porukama do veganskih sireva i kobasica pa sve do organskih proizvoda malih ekoloških proizvođača – na VegeSajmu naći će se ponešto za svakoga. 

 

Organizatori VegeSajma, Prijatelji životinja, pozivaju sve željne novih informacija, degustacija, dobre atmosfere, zdrave hrane ili takozvanog veganskog street fooda da im se pridruže 3. lipnja 2023. od 8 do 21 sati na Europskome trgu.

 

Izlagači pripremaju razne promocije, a o prednostima veganstva moći će se čuti i od voditeljice Sare Mešin te pročitati s raznih edukativnih panoa. Neki od njih bit će postavljeni i na Trgu bana Jelačića kako bi posjetitelje usmjeravali prema Europskome trgu, ako ih prije toga ne privuku mirisi svježe pečenih burgera, pomfrita od batata, falafela i ukusnih variva začinjenih indijskim ili japanskim začinima.

 

Nakon razgledavanja ponude izlagača, posjetitelji će moći potpisati peticije, zaplesati uz prigodnu glazbu, raspitati se o volontiranju na štandu organizatora, ali i odmoriti se za restoranskim stolovima ispod suncobrana te se osvjedočiti da je veganska hrana – hrana za sve.

 

12. VegeSajam ujedno je i najava 15. ZeGeVege festivala održivog življenja, koji će se održati 1. i 2. rujna 2023., također na zagrebačkome Europskom trgu. Cilj oba događaja jest posjetiteljima približiti veganstvo kao suosjećajan način života uz koji se ne odričemo ničega (a pogotovo ne ukusne hrane), već dobivamo puno toga. Naime, veganski pokret povezan je i s održivim življenjem, brigom za naš planet, ekologijom i zaštitom životinja. 

 

„Veganstvo na više načina koristi životinjama, okolišu i našemu zdravlju budući da podrazumijeva zdraviju prehranu i stil života. Dokazano je da prehrana cjelovitim i raznovrsnim namirnicama isključivo biljnog podrijetla pomaže mikrobiomu crijeva, smanjuje upale, snižava povišen kolesterol i visoki krvni tlak, jača imunosni sustav i smanjuje rizik od razvoja mnogih kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2, moždanog udara i određenih vrsta raka. Ne čudi nas što se sve više ljudi odlučuje za izbacivanje proizvoda životinjskog podrijetla iz svoje prehrane i kozmetike. Porast veganskih proizvoda vidljiv je na svakom koraku, a mi smo presretni što ćemo sve to moći prezentirati pretvorivši Europski trg u pravu malu zelenu, suosjećajnu i zdravu oazu”, izjavljuju Prijatelji životinja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.7.2024. 11:22:35

Create Account