Biciklističko-turistička avantura od Praga do Splita

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.6.2021. 15:56:28
Biciklističko-turistička avantura od Praga do Splita

Foto: HTZ

S tržišta Češke ostvaren rast od gotovo 500 posto u noćenjima.


Mike Saran, biznismen, filantrop i vlasnik splitskog resorta Le Meridien Lav i ove je godine, uz logističku podršku Hrvatske turističke zajednice, biciklom krenuo na put dug 1200 kilometara od Praga do Splita. Ove će godine Sarana, koji je ovaj biciklistički izazov uspješno odradio i prošle godine kako bi obilježio početak turističke sezone, odnosno kako bi češkim državljanima ukazao na Hrvatsku kao sigurnu, pristupačnu i atraktivnu ljetnu turističku destinaciju, cijelom rutom pratiti i biciklist Grimm te bivši češki nogometaš Patrik Berger. 


„S velikim zadovoljstvom uključili smo se u ovaj hvalevrijedan poduhvat koji na inovativan i sportski način promovira sve ljepote naše zemlje na tržištu Češke s kojeg smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili preko 160 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od gotovo 500 posto. Gospodinu Saranu zahvaljujem na angažmanu i doprinosu u promociji Hrvatske na nama iznimno važnom češkom tržištu te mu želim siguran i uspješan put prema Splitu“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Ova biciklistička ruta na relaciji Prag - Split uključuje ceste i staze Češke, Austrije i Slovenije, a dio rute u Hrvatskoj započinje danas u Krapinsko-zagorskoj županiji, dok se dolazak u Split očekuje u nedjelju, 13. lipnja u večernjim satima. Tijekom vožnje po Hrvatskoj Mike Saran će posjetiti brojne atraktivne lokacije kao što su Krapina, Medsave, Samobor, Turanj, Rastoke, Baraćeve špilje, Stari grad Drežnik, Nacionalni park Plitvička jezera, Perušić, Sv. Rok, Muškovci i Nacionalni park Krka – Roški slap i Split. 


„Prošle smo godine uspješno pokazali da su granice otvorene, da se može slobodno putovati i posjetiti Hrvatsku. Vaša me zemlja oduševila tijekom prošlogodišnjeg biciklističkog izazova gdje sam imao priliku posjetiti mnoga mjesta koja se ne odnose samo na predivno more, razvedenu obalu i otoke, već na raznolikost prirodnih ljepota u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uz promociju turističkih putovanja, jedan od razloga pokretanja ovog projekta je i poticanje djece i odraslih na aktivan i zdrav život. Utjecaj pandemije korona virusa negativno utječe na zdravlje cijele populacije pa smatram da su projekti poput biciklističkog izazova Prag – Split potrebni kako bi inspirirali i potaknuli druge da se bave sportom i budu aktivni“, istaknuo je Saran, zahvalivši se HTZ-u na potpori u organizaciji projekta.  


Cijela vožnja od Macelja do Podstrane bit će zabilježena u promotivnom videu kako bi se pratiteljima na društvenim mrežama prenijele sve ljepote Hrvatske, lokalni običaji, zanimljivosti o lokalnoj hrani i piću te kako bi ih se informiralo o turističkim destinacijama u Hrvatskoj. 


„Izuzetno nam je drago što smo i ove godine podržali odvažni projekt Mike Sarana. Njegovo je putovanje započelo u subotu ujutro, a na polasku iz Praga pratili su ga brojni češki mediji uz prijenos uživo na češkoj televiziji. Češka je zemlja u kojoj biciklizam predstavlja jedan od najomiljenijih oblika aktivnog odmora pa je ovaj projekt odličan poticaj brojnim Česima da i sami posjete našu zemlju, odnosno da upoznaju hrvatske destinacije kroz bicikliranje po brojnim prekrasnim i zanimljivim stazama“, zaključio je Dubravko Miholić, direktor Predstavništva HTZ-a u Češkoj. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.6.2024. 9:10:00

Create Account