Deset mornara nestalo u sudaru američkog ratnog broda i tankera blizu Singapura

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.8.2017. 9:24:06
Deset mornara nestalo u sudaru američkog ratnog broda i tankera blizu Singapura

Foto: Reuters

 Deset je mornara nestalo u ponedjeljak nakon sudara američkog ratnog broda i tankera u blizinu Singapura, objavila je američka ratna mornarica, čiji su razarači time dva puta u razmaku od dva mjeseca sudjelovali u pomorskim nesrećama na tom području.


Prema trenutno raspoloživim podacima, deset je mornara nestalo, a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCaina i tankera Alnic MC-ja istočno od Singapura, navodi se u priopćenju ratne mornarice.


Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se.


Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom. Dug je 183 metra a ukupna mu je nosivost 50.760 tona. U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12 tisuća tona goriva ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman.


Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja.


Pomorski putevi oko Singapura spadaju među najprometnije i najvažnije u svijetu i na njima se odvija gotovo četvrtina ukupne svjetske trgovine robom i naftom.


Aktualni je sudar drugi u dva mjeseca u toj regiji u kojem su sudjelovali američki ratni brodovi. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara.


Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru.


(Hina)Vezane vijesti
Ažurirano: 19.9.2022. 13:09:23

Create Account