Dizelsko gorivo odlazi u prošlost?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.11.2018. 17:11:44
Dizelsko gorivo odlazi u prošlost?

Foto: ilustracija

Hoće li se svijet, odnosno vodeće zemlje EU-a riješiti dizela i je li taj proces već počeo? 


Naime, prvi je put dizelsko gorivo skuplje od benzina, i to već tjednima. Sve više se raspravlja o smanjenju proizvodnje i prodaje automobila na dizel, kojima se zabranjuje vožnja središtima europskih metropola. O ovoj iznimno zanimljivoj temi  o kojoj je izvjestio HTV, bilo je govora u emisiji Studio 4 s Igorom Grozdanićem, predstavnikom HGK, stručnjakom za energetiku i zaštitu okoliša i članom TO. 28 Hrvatskog zavoda za normizaciju.


Gorivo nekad i sad


"Prema svim pokazateljima, era dizela dolazi kraju i možemo reći da dizel odlazi u prošlost. Posebno od 1. siječnja 2020. godine, kada se i brodski promet  mora prilagoditi odsumporizaciji dizela s 3,5 na 0,5 posto", upozorio je Grozdanić.


"Naši gradovi na obali ne prate taj trend i nabavljaju autobuse na dizelsko gorivo. Nisu krivi samo gradovi, nego i ministarstva u nedosljednosti kreiranja svojih strategija. Pod izlikom nabave novih autobusa, nabavljaju se dizelski autobusi koji nisu nikakvo rješenje", govori Grozdanić.


Grozdanić je naglasio da prijelazno razdoblje za dizelaše neće nastupiti odmah i restriktivne mjere, kao što su veći porez i trošarine, neće biti velike. Cijena dizela rast će zbog problema rafinerijske prerade.


Mnogi europski i japanski proizvođači najavili su da će prestati proizvoditi dizelska vozila u idućih godinu dana, rekao je Grozdanić.


EU će pokušati promijeniti svoj vozni park i sva dizelska vozila otići će na Bliski istok i Tursku, naglasio je Grozdanić.


"Dokazano je da višak sumpora loše utječe na zdravlje građana, stvaraju se kisele kiše i efekt staklenika. U sljedećih 15 godina stvarat će se premosnica između današnjih motora s unutarnjim sagorijevanjem i električnih vozila, a to će biti prirodni plin. Ti novi automobili ne bi trebali biti skuplji", rekao je Grozdanić.


"Hrvatska trenutačno nema dovoljnu infrastrukturu za prelazak na alternativna goriva, ali do 2022. godine to će biti moguće", istaknuo je Grozdanić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2018. 22:35:09

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account