Europski stručnjaci upozoravaju na tvrdokornu salmonelu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.12.2017. 23:10:10
Europski stručnjaci upozoravaju na tvrdokornu salmonelu

Foto: Ilustracija

Broj trovanja salmonelom u EU-u porastao je od 2014. za tri posto, što je zabrinjavajuća promjena desetogodišnjeg trenda, objavili su u utorak europski stručnjaci za sigurnost hrane.


Bakterija salmonele je s 22.3 posto bila najčešći uzrok trovanja hranom 2016., u usporedbi s 11.5 posto 2015., objavili su u zajedničkom izvješću Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).


U EU-u je prošle godine prijavljeno 94.530 slučajeva trovanja salmonelom.


Na salmonelu enteriditis, najčešći oblik trovanja putem jaja i mesa peradi, otpada 59 posto slučajeva u EU-u.


U bolnice je 2016. primljeno 1766 ljudi otrovanih salmonelom, a desetoro ih je umrlo, stoji u izvješću ECDC-a i EFSE.



Hina


Create Account