Francuska zabranila pesticide koji ubijaju pčele

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.9.2018. 17:45:55
Francuska zabranila pesticide koji ubijaju pčele

Foto: ilustracija

Danas u Francuskoj na snagu stupa zabrana pet vrsta neonikotinoidnih pesticida, čime je ta zemlja preuzela vodeće mjesto u borbi protiv kemikalija koje se smatraju odgovornima za dramatično smanjenje broja pčela. 


Odluku francuskih vlasti pozdravljaju pčelari i aktivisti za zaštitu okoliša, ali joj se protive uzgajivači žitarica i šećerne repe koji tvrde da nemaju učinkovitu alternativu za zaštitu svojih usjeva od nametnika. 


U Europskoj uniji na snazi je zabrana triju vrsta neonikotinoida u usjevima - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama. Francuska je otišla korak dalje i zabranila još dvije vrste, tiakloprid i acetampirid, ali ne samo na otvorenim poljima nego i u staklenicima. 


Uvedeni u upotrebu sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, neonikotinoidi se temelje na kemijskoj strukturi nikotina i napadaju središnji živčani sustav kukaca. Smatralo ih se manje štetnim od pesticida starije vrste i danas se široko koriste za zaštitu usjeva žitarica, voćnjaka i vinograda. 


U međuvremenu je ustanovljeno na neonikotinoidi izrazito štete pčelama, remeteći im reprodukcijski ciklus, navigacijske sposobnosti i otpornost na bolesti.


UN je nedavno upozorio da je gotovo pola svjetskih oprašivača, posebno pčele i leptiri, ugroženo na globalnoj razini. To posebno zabrinjava pošto 1,4 milijarde radnih mjesta u svijetu i tri četvrtine svih usjeva ovise o oprašivačima, posebno pčelama koje 'besplatno pružaju usluge' oprašivanja, inače vrijednog milijarde dolara. 


Dio francuskih seljaka ljutit je zbog zabrane i kažu da nema dovoljno dokaza da su neonikotinoidi odgovorni za smrt pčela i prigovaraju da nemaju efikasnu alternativu za zaštitu svojih polja. S time se ne slaže francuska agencija za javno zdravstvo ANSES koja je u svibnju objavila da ima dovoljno učinkovitih i operativnih zamjena za pesticide. Ima i onih koji vjeruju da su vlasti trebale biti i strože. Ne bi se trebali ograničiti samo na tu obitelj pesticida, kaže Francois Veillerette iz lobističke skupine za zaštitu okoliša Generations Futures. I mnoge druge bi trebalo zabraniti. 


Polemika o neonikotinoidima dovela je i do sukoba u francuskoj vladi. Ministar poljoprivrede Stephane Travert i ministar zaštite okoliša Nicolas Hulot našli su se na suprotnim stranama. Travert je tražio da se zabrana ublaži, a Hulot je to odbio. I Kanada je početkom kolovoza najavila da postupno namjerava klotianidin i thiametoksam izbaciti iz upotrebe.


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.1.2023. 18:08:29

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account