Gotovo pola Europe u opasnosti od suše

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.8.2022. 10:25:43
Gotovo pola Europe u opasnosti od suše

Foto: Pixabay

Gotovo polovici Europe prijeti suša, navodi se u izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije objavljenom u ponedjeljak.U izvješću se navodi da je 10. kolovoza 47 posto europskog teritorija doseglo razinu upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti.


Istraživači kažu da su suhi uvjeti povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od svibnja nadalje koji su utjecali na pad razina rijeka širom Europe. Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sustave drugih elektrana.


Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.


"Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni", navodi se u izvješću, navodeći preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju.


"Ostatak Europe, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uvjete", navodi se u izvješću.


U izvješću se navodi da su regije u kojima se uvjeti najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. - na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumunjskoj.


Istraživači predviđaju da će uvjeti topliji i sušniji od normalnih vjerojatno biti do studenog u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.


"Nedavne oborine mogle su ublažiti uvjete suše u nekim regijama Europe", rekli su stručnjaci. "Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina."


(Hina) 


Create Account