Juncker zadužio Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.11.2017. 18:35:09
Juncker zadužio Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije

Foto: EPA/PATRICK SEEGER

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zadužio je prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i on bi do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje, rekao je u ponedjeljak Hini glasnogovornik Komisije.


Glasnogovornik je rekao da je Juncker o graničnom problemu i onome što je slijedilo nakon objave odluke arbitražnog suda od 4. srpnja razgovarao s premijerima obiju zemalja, Andrejom Plenkovićem i Mirom Cerarom.


"Predsjednik Juncker je ponovio da Europska komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju", rekao je glasnogovornik.


Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa o graničnom pitanju jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, pa ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je provesti, no Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.


Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon što je u govoru pred Općom skupštinom UN-a  Plenković još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.


Cerar i Plenković razgovarali su u drugoj polovici listopada u Bruxellesu tijekom summita lidera EU-a i nisu uspjeli dogovoriti uvjete i termin za  sljedeći sastanak, ali su se složili za nastavak razgovora na  tehničkoj razini. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2023. 11:47:03

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account