Maske spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.7.2020. 11:05:03
Maske spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Foto: Pixabay

Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu prenijeli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili tijekom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvili simptome.




AFP je objavio, a Hina prenije da je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti opisao  slučaj u kojemu je nošenje maski spriječilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest covid-19.


Prema tom istraživanju, frizerka iz Springfielda u Missouriju 12. svibnja razvila je respiratorne simptome, ali je nastavila raditi još čak osam dana, do 20. svibnja kad je dobila pozitivni test na koronavirus. Ona je ignorirala savjet epidemiologa da ode u samoizolaciju 18. svibnja.


Druga pak frizerka koja je bila u kontaktu s prvom razvila je simptome tri dana kasnije-15. svibnja i nastavila je raditi do 20. svibnja kad je prvoj frizerki potvrđena zaraza koronavirusom. Njezin test, dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.


Salon je potom zatvoren na tri dana kako bi se provela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identificirajući ukupno 139 klijenata koji su koristili za to vrijeme njhove usluge. Ostatak osoblja salona stavljen je u dvotjednu karantenu.


Obje su frizerke pri svakom kontaktu s klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu ili kiruršku. Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dvije, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru. 


Epidemiolozi su pratili dva tjedna svih 139 klijenata ove dvije zaražene frizerke te im ponudili testiranje pet dana nakon posjeta salonu. Njih 67 prihvatilo je testiranje i nitko nije bio pozitivan, a nitko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tijekom 14 dana koliko su praćeni. Klijenti su bili oba spola u dobi od 21 do 93 godine. Velika većina nosila je maske tijekom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.  Većina klijenata imala je platnene ili kirurške maske, a oko pet posto N95 maske (koje su navodno najkvalitetnije).  


Istraživači su zaključili da nema drugog objašnjenja zašto klijenti nisu bili zaraženi, nego da su zarazu spriječile maske i frizerki i klijenata. 


Znanstvenici vjeruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kihanja ili kašljanja, no i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori također su potencijalno opasne.  To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to ne znaju, nekoliko dana, prije pojave prvih simptoma.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account