Nakon putničkog kaosa na Kanarskim otocima: Copernicus prati oblak prašine do Zapadne Europe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.3.2020. 14:18:18
Nakon putničkog kaosa na Kanarskim otocima: Copernicus prati oblak prašine do Zapadne Europe

Foto: Copernicus

Nakon spuštanja letova uslijed pješčane oluje na Kanarskim otocima, prognoze Copernicus Službe za nadzor atmosfere mogu pomoći u predviđanju smjera prašine kako bi se pomoglo i prometnoj industriji i putnicima. 



Velika količina pustinjske prašine iz Sahare proširila se Kanarskim otocima početkom prošlog tjedna, pretvarajući nebo u crveno i potaknuvši putnički kaos - a također uzrokujući ekstremne razine čestica. Copenicus Služba za nadgledanje atmosfere (CAMS) otkriva na koji način njihove prognoze pomažu tvrtkama i pojedincima da planiraju protiv njegovog utjecaja. CAMS provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije.


CAMS kontinuirano prati kretanje pustinjske prašine preko Sjevernog Atlantskog oceana, a najnovije globalne i regionalne prognoze aerosolne optičke dubine i površinskih čestica (PM10) predviđaju da će sljedećih dana putovati preko južne i zapadne Europe s utjecajem na kakvoću zraka i niz aktivnosti, poput proizvodnje solarne energije na Iberijskom poluotoku.


Pružajući ove prognoze o količini i položaju pustinjske prašine u atmosferi, CAMS može pomoći znanstvenicima, agencijama za zaštitu okoliša, tvrtkama za energetiku i transport, tvrtkama i pojedincima u formiranju planova i ublažavanju njenih učinaka. Pustinjska prašina pogađa ne samo prijevoz, čestice iz pljuskova, koje često mogu prijeći tisuće kilometara, mogu imati i utjecaj na zdravlje.


Izrađene dva puta na dan, prognoze uzimaju u obzir emisiju, transport i taloženje prašine kombiniranjem satelitskih promatranja s najmodernijim računalnim modelom kako bi se precizno predvidjela količina prašine koja nastaje zbog površinskih vjetrova i kako će se raspodjela rezultirajućih pljuskova promijeniti u sljedećih pet dana.


Veće znanje o odlaganju prašine može pomoći organizacijama da prate kvalitetu zraka, a također i za podložne pojedince koji mogu promijeniti svoje planove ili ponašanje, kao što je ne sušenje odjeće vani ili parkiranje automobila u zatvorenom ako je to za njih moguće.


Vincent-Henri Peuch, direktor Copernicus Službe za nadgledanje atmosfer, komentira: „Kao što smo vidjeli iz incidenta koji utječe na letove do Kanarskih otoka i sa njih, čestice prašine ne samo da mogu izazvati velike poremećaje, već utječu i na zdravlje ljudi. Zbog toga je od vitalnog značaja imati točne prognoze te CAMS ne pruža samo to, već i rad s tvrtkama i organizacijama koje te informacije mogu prenijeti u javnost putem aplikacija za pametne telefone ili tablete i web stranica."



“In fact, CAMS delivers forecasts of dust and of other key air pollutants to leading  applications providing air quality information to the public such as Windy, BreezoMeter, Plumelabs and iPhone´s weather app powered by The Weather Channel, ” he added. 


"U stvari, CAMS donosi prognoze prašine i drugih ključnih zagađivača zraka vodećim aplikacijama koje javnosti pružaju informacije o kvalitetu zraka poput Windyja, BreezoMeter-a, Plumelabs-a  iPhone aplikacije za vremensku prognozu koju pokreće Weather Channel", dodao je.




ECMWF/CAMS Prognoze optičke dubine aerosola za nedjelju 23/02 u 1800 UTC (prognoza postavljena u nedjelju, 23/02 u 0000 UTC) i za petak 28/02 u 1500 UTC (prognoza postavljena u četvrtak 27/02 u 0000 UTC)



Tko je i što je Copernicus:


Copernicus je vodeće promatranje Zemlje Europske unije, koje djeluje putem šest tematskih službi: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i izvanredne situacije. Dostavlja slobodno dostupne operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane uz naš planet i njegovo okruženje. Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), agencije EU i Mercator Océan, između ostalih.


ECMWF upravlja s dvije službe iz Europskog programa promatranja Zemlje Copernicus: Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) i Copernicus služba za klimatske promjene (C3S). Doprinose i Copernicus službi za upravljanje u hitnim situacijama (CEMS). Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) neovisna je međuvladina organizacija koju podržavaju 34 države. To je i istraživački institut i operativna služba koja radi 24 sata dnevno te izrađuje i širi numeričke vremenske prognoze svojim državama članicama. Ti podaci u potpunosti su dostupni nacionalnim meteorološkim službama u državama članicama. Superračunarsko postrojenje (i pridružena arhiva podataka) na ECMWF jedno je od najvećih te vrste u Europi i države članice mogu iskoristiti 25% svog kapaciteta za svoje potrebe.





Vezane vijesti
Ažurirano: 3.7.2022. 9:37:53

Create Account