Nobelova nagrada za fiziku Ashkinu, Strickland i Mourou

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.10.2018. 22:12:16
Nobelova nagrada za fiziku Ashkinu, Strickland i Mourou

Foto: Kraljevska švedska akademija znanosti

Amerikanci Arthur Ashkin i Donna Strckland te Francuz Gererd Mourou proglašeni su dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za svoja postignuća na polju laserske fizike, objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti. Arthur Ashkin, kojemu je 96 godina, ovime je postao najstariji nobelovac u povijesti. On je veći dio karijere proveo u kompaniji za industrijsko i znanstveno istraživanje Bell Laboratories, a i danas radi u svom kućnom laboratoriju.


Donna Strickland, s kanadskog sveučilišta Waterloo, tek je treća žena u povijesti s Nobelom za fiziku. Mislila sam da ih je više, kazala je znanstvenica u prvoj reakciji. Počašćena sam što sam među njima. 


Otkrića koja nagrađujemo ove godine unijela su revoluciju u lasersku fiziku, kaže se u obrazloženju nagrade. 


Ashking je osamdesetih godina prošlog stoljeća izumio optičke pincete kojima se mogu ugrabiti čestice, atomi, virusi i ostale žive stanice. Mourou i Strickland zajednički su nagrađeni za razvijanje kratkih i intenzivnih laserskih impulsa za industrijsku i medicinsku primjenu. 


Njima trima pripada nagrada od 9 milijuna kruna (6,5 milijuna kuna) s tim da će Ashkin dobiti pola iznosa, a ostalo dvoje dobitnika po četvrtinu.  Vezane vijesti
Ažurirano: 30.4.2021. 9:27:50

Create Account