Papa Franjo predvodio Križni put u rimskom Koloseju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2019. 0:33:16
Papa Franjo predvodio Križni put u rimskom Koloseju

Foto: Screenshot HRT

Sedmi put zaredom u svojem pontifikatu papa Franjo večeras je u rimskom Koloseju, mjestu mučeništva ranih kršćana u Rimskom Carstvu, tradicionalno predvodio Križni put, stoljećima staru tradiciju kojom se uprizoruje Isusova patnja prije raspeća, izvjestio je HRT.

 


Glavna tema ovogodišnjih meditacija bili su beskućnici, mladi bez nade, imigranti te žene prisiljene na prostituciju. U subotu navečer, 82-godišnji Papa predvodit će Uskrsno bdijenje, a u nedjelju, na Uskrs, uputit će svijetu tradicionalnu poruku "Urbi et Orbi" (Svijetu i gradu).


Vatikan u službi na Veliki petak upozorio na nejednakost u svijetu


Papa Franjo nazočio je na Veliki petak u bazilici sv. Petra Službi muke Gospodnje tijekom koje je propovjednik osudio raširenu nejednakost u svijetu.


Tijekom službe izvedene su pjesme na latinskom koje su govorile o posljednjim trenucima života Isusa Krista, od njegova uhićenja do pogreba.


Služba je jedna od rijetkih tijekom godine na kojoj Papa ne drži propovijed, a umjesto njega to čini otac Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma.


Cantalamessa je za Isusa kazao da je bio "prototip i predstavnik svih odbačenih, razbaštinjenih i odbačenih na Zemlji, onih od kojih okrećemo glave da ih ne vidimo". Dodao je da sve religije imaju dužnost stajati uz siromašne.


- Malo privilegiranih ljudi posjeduje više imovine nego bi je ikada mogli potrošiti, dok nebrojena mnoštva siromašnih stoljećima žive a da nemaju komad kruha ili gutljaj vode koje bi dali svojoj djeci. Nijedna religija ne može biti indiferentna prema tome, jer Bog svih religija nije indiferentan prema svemu tome, rekao je.


HRT Web servis


Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account