Pariška konferencija o SIDA-i

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2017. 8:45:39
Pariška konferencija o SIDA-i

Foto: Le Monde

Sjedinjene Države, koje izdvajaju najviše novca za borbu protiv AIDS-a, trebaju "nastaviti svoj financijski doprinos", unatoč proračunskoj štednji koju najavljuje Donald Trump, istaknuli su organizatori međunarodne znanstvene konferencije u Parizu u prigodi njezina otvaranja u nedjelju.


"Amerikanci su glavni financijaši na tom području i treba nam i dalje njihov doprinos", rekla je znanstvenica Linda-Gail Bekker, predsjednica Međunarodne organizacije za AIDS (IAS) koja je s francuskom agencijom ANRS suorganizator konferencije.


U protivnom, bit će izgubljeni ljudski životi i povećat će se broj oboljelih, upozorila je. "Drakonska štednja u istraživanju i u financiranju borbe s AIDS-om bila bi katastrofalna i to si ne možemo dopustiti".


Njezin poziv daje nesvakidašnji politički ton toj znanstvenoj konferenciji na kojoj sudjeluju najbolji svjetski znanstvenici a završava se u srijedu.


SAD je od samog početka najveći ulagač u borbu protiv AIDS-a - on sam osigurava više od dvije trećine sredstava svjetskih vlada.


Lani je za programe suzbijanja te bolesti izdvojio 4,9 milijarda dolara, daleko više od Velike Britanije (645,6 milijuna) i Francuske (242,4 milijuna).


Predsjednik Donald Trump predlaže smanjenje tog izdvajanja u proračunu za 2018. o kojemu Kongres trenutačno raspravlja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2022. 16:40:43

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account