Patentiran koncept pohrane električne energije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.5.2019. 18:03:26
Patentiran koncept pohrane električne energije

Foto: Pixabay

Slovenski znanstvenik Matjaž Valant, voditelj laboratorija za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za znanosti o okolišu iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum pohranjivanja električne energije koji bi gospodarstvu mogao donijeti velike uštede.Kako piše ljubljansko "Delo",  Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, a to je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sustavu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.


Ovaj izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava "pohranjivanjem energije u oksidacijsko-redukcijskom potencijalu čvrste tvari", navode slovenski mediji.


Taj je postupak ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno pohranjivanje energije s većom energetskom gustoćom od one koja se, primjerice, nalazi u fosilnim gorivima.


Ugovor o prodaji patenta i njegovu korištenju Valant i sveučilište na kojemu radi potpisali su s privatnim poduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim toplice, a koje ima strane investitore.


Ravnateljica te tvrtke Nina Gramc izjavila je da će  Laboratorij za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalan prototip baziran na Valantovom patentu pohranjivanja energije.


- Taj će prototip definirati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije, kazala je Gramc.


   


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.4.2021. 9:27:50

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account