Slovenci najradije ljetuju u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.8.2017. 12:13:03
Slovenci najradije ljetuju u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija

Da Slovenci najradije ljetuju u Hrvatskoj, gdje su uz mnogo brojnije Nijemce i Talijane među glavnim gostima, i nije neka novina, a to potvrđuju i tradicionalne ankete koje se u Sloveniji rade u vrijeme godišnjih odmora.


Da ljeti najčešće na odmor idu u Hrvatsku, u najnovijem je ispitivanju ljubljanskog "Dela" odgovorilo 49 posto anketiranih, 45 posto se odmara u domovini, sedam posto u Italiji, četiri posto u Španjolskoj, tri posto u Grčkoj, a ostali na drugim destinacijama.

Da će ljetovati u Hrvatskoj ili u njoj barem jedan dan provesti na izletu, u takvim anketama pred sezonu redovno odgovara više od tri četvrtine ispitanika.

Kao razloge obično navode geografsku blizinu, prirodne ljepote, rodbinske i prijateljske veze, srodnost jezika, a ne treba zanemariti ni činjenicu da mnogi  Slovenci u Hrvatskoj imaju i svoje nekretnine za odmor.

Broj dolazaka slovenskih gostiju zadnjih je godina rastao za dva do tri posto, no i slovenski turizam zadnjih godina doživljava odlične rezultate brojem gostiju, što stvara i neke probleme.

Zato mnoge i nije začudio doduše nespretan apel turističkih djelatnika Bleda i Bohinja domaćim gostima da ih zaobiđu u vrijeme glavne sezone i dođu na jesen, kad je manje gužve.

Slovenci obožavaju domaće turističke destinacije, osobito u dane vikenda i praznika - kad su one "pune kao šipak", ali to znade stvoriti velike logističke teškoće na preopterećenim cestama prema moru, na parkiralištima i u gostionicama.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.4.2023. 10:07:44

Ukoliko ćete glasati na izborima za Sabor, kome namjeravate dati svoj glas? Nudimo 7 kandidacijskih lista abecednim redom.

Fokus Republika
Domovinski pokret
HDZ
MOST
Možemo!
SDP
Socijaldemokrati
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account