U Montrealu sastanak o budućnosti sporazuma iz Pariza, bez Amerikanaca

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.9.2017. 21:58:06
U Montrealu sastanak o budućnosti sporazuma iz Pariza, bez Amerikanaca

Foto:

Ministri okoliša tridesetak zemalja okupili su se u subotu u Montrealu da bi odredili pravila kako bi se postiglo smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova dogovorenih sporazumom iz Pariza, a na tom sastanku neće bi Sjedinjene Države koje su najavile istupanje iz sporazuma.


Na poticaj Kanade, Europske unije i Kine ta konferencija se održava točno na 30. obljetnicu potpisivanja Protokola iz Montreala za zaštitu ozonskog omotača, "međunarodnog povijesnog  sporazuma", rekla je kanadska ministrica za klimatske promjene Catherine McKenna.

Protokol iz Montreala je primjer onoga što "svijet mora nastaviti raditi da se suprostavi prijetnji klimatskih promjena", rekla je.

"Ovdje smo zajedno i moramo djelovati zajedno", rekla je McKenna dok je pozdravljala ministre i predstavnike više od 30 zemalja i podsjetila ih na nedavne meteorološke probleme poput poplava i uragana.

Ekstremne meteorološke pojave su češće, jače i više razarajuće, uz klimatske promjene, smatra ona.

Da bi se poštivao kalendar nakon najave povlačenja Sjedinjenih Država iz pariškog sporazuma o klimi (COP21) Europska unija, Kina i Kanada su uzele uzde u svoje ruke i tvrde da će nastaviti dalje.

"Ovo nije birokratska, već politička rasprava s ljudima kojima je na pameti sporazum iz Pariza, s važnim etapama da bi stigli od tranzicije prema čistim energijama i zaustavili zagrijavanje", naglasio je prije sastanka europski povjerenik za Akciju za klimu Miguel Arias Canete.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.10.2022. 13:29:43

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account