Znanstvenici: Uvesti nadoknadu vitaminom D za oboljele od Covida-19

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2020. 15:53:30
Znanstvenici: Uvesti nadoknadu vitaminom D za oboljele od Covida-19

Foto: Pixabay

Znanstvenici u Hrvatskoj i svijetu istražuju povezanost nedostatka vitamina D i zaraze koronavirusom, te zaključuju da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D kod zaraženih promptno treba uvesti nadoknadu tog vitamina. Priopćio je to u utorak Komunikacijski laboratorij koji okuplja stručnjake na uspostavi komunikacije, a iz kojeg navode da su znanstvene studije ukazale na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti.


 Posebno je riječ o infekcijama gornjeg respiratornog sustava te enterovirozi, ali i pneumoniji, upali uha, hepatitisu B i C te HIV infekciji.


 Stoga se i u jeku nove pandemije mnogi stručnjaci bave izučavanjem povezanosti nedostatka vitamina D i infekcije virusom Covid-19.


Vitamin D važan u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta


 Iz Laboratorija prenose članak kliničke nutricionistice Darije Vranešić Bender, koja ističe kako je uloga vitamina D u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta pojavom pandemije prepoznata kao nikada ranije.


 Vitamin D, ističe, štiti imunitet na više načina, a kada je riječ o infektivnim bolestima kao što je Covid-19 znanstvenike i laike posebno zanimaju njegova antiinfektivna svojstva.


 Znanstvene studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, poglavito infekcija gornjeg respiratornog sustava te enteroviroza, ali i pneumonije, upale uha, hepatitisa B i C te HIV infekcije.


 Vranešić Bender navodi kako u pragmatičnim nutritivnim protokolima, u zemljama snažno pogođenim pandemijom poput Italije, preporuke kažu da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D kod zaraženih promptno treba uvesti nadoknadu tim vitaminom.


Vitamin D najstariji hormon na Zemlji


 Napominje da se vitamin D smatra najstarijim hormonom na Zemlji i nesumnjivo je usko vezan uz blagostanje svakog oblika života - od fitoplanktona do ljudske vrste.


 Glavnina vitamina D stvara se u koži pod utjecajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u prosjeku je vrlo malen u populaciji, iznosi svega 20 posto od ukupnih dnevnih potreba.


 Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba. Nadalje, hrana bogata vitaminom D3 obuhvaća ribu (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumanjak jajeta, te namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D poput nekih margarinskih namaza.


 Rizične skupine za pojavu hipovitaminoze D su sve osobe s nedovoljnim izlaganjem suncu (osobito dojenčad) i osobe koje žive na prostorima veće zemljopisne širine (iznad 40 stupnjeva geografske širine) te u gradovima s većom koncentracijom smoga.


Ne prekomjerno izlaganje suncu, nego unos obogaćene hrane


 Vranešić Bender ističe kako neodgovorno i prekomjerno izlaganje suncu nije dobar način borbe protiv nedostatka vitamina D.


 Naime, upozorava, svaka opeklina od sunca s vremenom predstavlja potencijalni rizik za transformaciju u maligne stanice.


 Stoga, naglašava, šansu treba pružiti hrani, obogaćenoj hrani i dodacima prehrani.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account