Capak: Uskoro skraćenje karantene za cijepljene i izolacije za bolesne

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.1.2022. 13:12:31
Capak: Uskoro skraćenje karantene za cijepljene i izolacije za bolesne

Foto: HINA/pool

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.

 


Capak je podsjetio kako omikron varijanta koja prevladava u Europi i Hrvatskoj ima drugačije karakteristike i radi se o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i zaražava ponovo preboljele i cijepljene i brže se širi. 


"Ono što je bitno za smanjenje izolacije i karantene je to da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna nego što je to bilo s deltom i prethodnim varijantama, što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije, odnosno karantene i izolacije za bolesne", rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite. 


Naveo je kako je jučer izašao dokument ECDC-a koji također preporučuje da se razmotri ta mogućnost skraćenja, pogotovo kada postoji opterećenje zdravstvenih sustava i društva.


"To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana", rekao je Capak.


Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test. 


Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o novim EU rokovima važenja covid potvrda kod prelaska granica.


Najavio je kako će se od 1. veljače izdavati covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa - 72 sata od testiranja, s brzim antigenskim testom granica će se moći prijeći ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, a kad je u pitanju preboljenje - 180 dana od preboljenja.


Rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske ostaju isti. 


(Hina)



Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account