Dolazak proljeća bit će najavljen Festivalom svjetla Zagreb 2022

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 10.3.2022. 12:06:50
Dolazak proljeća bit će najavljen Festivalom svjetla Zagreb 2022

Foto: Marko Čolić

Festival svjetla Zagreb održat će se od 16. do 20. ožujka.  Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.Na konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ),  Martina Bienenfeld je izjavila: „Ovogodišnje izdanje Festival svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grad, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva. Tako će, gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. 

Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Iz Berlina dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. 

Također berlinski umjetnici autori su dviju instalacija Zemlje i Marsa, visokih  četiri metra, na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici. Festivalu se prvi put priključilo i kazalište Gavella s predstavom u Zvjezdarnici. UNICEF-ov Muzej realnosti bit će u Zagrebačkom plesnom centru, a priprema se i tematska utrka Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22:00 sata, sa startom na Marulićevom trgu. Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se, u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba (MGZ) moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, bit  će lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za  najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i na Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)". 


Muzička akademija Zagreb koja obilježava 100. godina postojanja  sudjeluje u programu otvorenja Festivala. U Festival su uključeni i  Galerija Klovićevi dvori, Muzej grada Zagreba(MGZ),Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), Nacionalni muzej moderne umjetnosti i Udruženje hrvatskih arhitekata. 


Kao i svaki put, uz Hrvatsku, TZGZ provodi integrirane online i offline kampanje na tržištima:  Austrije, BiH, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Ostvarena je i promotivna suradnja s Croatia Airlinesom, a  postavljene su i instalacije cvjetova na dvije lokacije u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman.  Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine.


Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18:00 sati kod HNK, a, kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš.


Tako će se, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira.


Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.Vezane vijesti
Ažurirano: 17.8.2022. 15:41:32

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account