Gotovo 90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije u iduće dvije godine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.12.2021. 13:09:34
Gotovo 90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije u iduće dvije godine

Foto: Dražen Kopač

Od 1. siječnja 2022. godine stanovnici Zagrebačke županije mogu računati na kvalitetniju uslugu javnog prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije. 



S tim ciljem je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić jučer potpisao gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore s predstavnicima 6 prijevoznika* koji će na 60 definiranih linija u 6 zona godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.


Odlukom Vlade RH, Zagrebačkoj županiji dodijelit će se za prijevoznike u sljedeće dvije godine 65,6 milijuna kuna, a Županija će sama za ovu svrhu osigurati gotovo 22 milijuna kuna vlastitih sredstava.


Potpisivanjem ugovora omogućit će se veći broj linija i polazaka, bolja povezanost ruralnih područja, bolja usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačenija cijena karte u svakoj od 6 definiranih zona. 


„Sklapanjem ovih ugovora Zagrebačka županija čini korak dalje prema stvaranju kvalitetnijeg  i održivog javnog prijevoza putnika, vodeći računa o svim stanovnicima županije, a posebice onima u ruralnim područjima“ – rekao je župan Kožić zahvalivši se Vladi na dodijeljenim sredstvima koje daleko premašuju mogućnosti županijskog proračuna. „Usluga javnog prijevoza boljka je mnogih županija pa tako i naše, a situacija se dodatno pogoršala s pandemijom koronavirusa radi čega su neke linije zbog nerentabilnosti prestale funkcionirati. Sklapanjem ovih ugovora, nakon 5 godina od siječnja stiže javni prijevoz na Žumberak,  a svi koji idu iz Zeline u Dugo Selo više neće morati dva puta presjedati već će imati direktnu liniju koja je usklađena s voznim redom vlakova“ – pojasnio je Kožić. 


„Zagrebačka županija prva je u RH krenula s primjenom europskog standarda“- rekao je Hrvoje Meštrović direktor tvrtke Meštrović prijevoz d.o.o. pojasnivši kako je i u EU javni prijevoz u ruralnim područjima zbog nerentabilnosti pokriven modelom ugovora o javnim uslugama. „Svjesni smo da iznosi nisu mali, ali su potrebni kako bi građani imali kvalitetnu uslugu“ - pojasnio je Meštrović zahvalivši se Vladi RH i Zagrebačkoj županiji na osiguravanju sredstava. Napomenuo je i kako je u inozemstvu velika potreba za vozačima, a radi ovakvih ugovora prijevoznici će moći osigurati bolje uvjete rada svojim zaposlenicima.  


*(Autoturist turizam d.o.o, Meštrović prijevoz d.o.o., Samoborček EU grupa d.o.o., Ivček obrt za prijevoz, Čazmatrans promet d.o.o., Maluks promet d.o.o.)


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.7.2022. 15:33:43

Create Account