Inspekcija jučer zatvorila kompostanu na Jakuševcu, Tomašević kaže da je to privremeno

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 13.10.2022. 13:05:39
Inspekcija jučer zatvorila kompostanu na Jakuševcu, Tomašević kaže da je to privremeno

Foto: Zrinjevac/Ilustracija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da je inspekcija privremeno zaustavila primanje novog biootpada u kompostanu na Jakuševcu jer je količina komposta koji smije biti na tom odlagalištu, prešla maksimalne vrijednosti.



Inspekcija Državnog inspektorata u srijedu je zatvorila kompostanu na Jakuševcu do daljnjega, odnosno dok se ne smanji sadašnja razina nagomilanog biljnog otpada.


"U kompostani je jučer bila 15 posto veća količina komposta od dopuštene maksimalne vrijednosti i inspekcija je naložila da se to riješi da bi se dalje mogao primati novi biootpad na kompostanu", izjavio je gradonačelnik Tomašević.


On  je također demantirao da je kompostana zatvorena, istaknuvši da je inspekcija samo naložila da se ukloni višak komposta kako bi se moglo nastaviti primanje novog biootpada.


"To se dogodilo radi sezonalnosti odnosno povećane obrade zelenog otpada u gradu", nadovezao se Tomašević dodavši da će gotovi kompost biti maknut s Jakuševca do sutra, a najkasnije do subote. Gotovim materijalom, kako je rekao, prekrit će se zelene površine po gradu.


Također negirao je neke navode da je inspekcija reagirala zbog loše kvalitete zraka.


"Inspekcije su kontinuirano na Jakuševcu i ta inspekcija je potvrdila da je kvaliteta zraka u granicama dopuštenih vrijednosti", rekao je Tomašević. 


Obzirom da već dulje vrijeme dio stanara stambenih zgrada najbližih Jakuševcu negoduje radi povremenog smrada iz smjera odlagališta biootpada odnosno komposta, očito će o tome biti još riječi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account