Kroz vikend manje prekršaja i pijanih vozača nego inače

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.8.2022. 15:34:37
Kroz vikend manje prekršaja i pijanih vozača nego inače

Foto: PUZ

Zagrebačka je prometna policija kroz vikend zabilježila 286 prometnih prekršaja od čega 31 prekršaj vozača pod utjecajem alkohola.



U ovoj akciji zabilježeno je manje prekršaja negoli je uobičajeno kroz vikend, a osobito je važno da je zabilježen pad broja alkoholiziranih vozača. 


U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 286 prometnih prekršaja, od čega 31 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 105 prekršaja nepropisne brzine, 46 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom i tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 87 ostala prekršaja.


Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:


Jučer, 7. kolovoza oko 23.15 sati, 22-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Poštanskom ulicom u Velikoj Gorici.  Alkotestiranjem utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,15 g/kg alkohola u organizmu. Nesavjesni vozač, ujedno i recidivist uhićen je, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na nadležni prekršajni sud.

 

Istog dana, 7. kolovoza oko 20.20. sati, 29-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom  zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se autocestom A4 u Sesvetama u smjeru sjevera. Dolaskom za 700 metara sjevernije od kilometraske oznake A4, nije prilagodila brzinu kretanja,  izgubila je nadzor na vozilom te naletjela na metalnu zaštitnu ogradu. Alkotestiranjem je utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,19 g/kg alkohola u organizmu. U prometnoj nesreći vozačica je lakše ozlijeđena.


Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su četiri osobe - test negativan.


Od 31 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (32,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su četiri mlada vozača (12,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i tri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account