Obilježena obljetnica smrti Andrije Mohorovičića, uskoro mu se u Zagrebu podiže spomenik

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 24.1.2022. 9:20:30
Obilježena obljetnica smrti Andrije Mohorovičića, uskoro mu se u Zagrebu podiže spomenik

Foto: HAZU

U nedjelju 23. siječnja ove godine obilježena je 165. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića, u tijeku je izrada spomenika koji će uskoro biti postavljen u Zagrebu. 
Geofizičar A. Mohorovičić jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj, u Zagrebu.  Po Mohorovičiću je nazvana granica između Zemljine kore i plašta (Mohorovičićev diskontinuitet ili, skraćeno, Moho), te jedan krater na Mjesecu i asteroid u području između Marsa i Jupitera.


Inicijativa da se akademiku Andriji Mohorovičiću podigne spomenik u Zagrebu pokrenuta je prije petnaest godina, nakon čega je odobrena lokacija za spomenik (Park Grič, ispred ulaza u zgradu u kojoj je A. Mohorovičić radio). Inicijativa je obnovljena prije pet godina osnivanjem Odbora za podizanje spomenika pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva znanosti i obrazovanja te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odbor je potaknuo raspisivanje natječaja za izradu idejnog kiparskog rješenja. Javni, anonimni natječaj je 2019. provelo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Prvu nagradu na tom je natječaju osvojio akademski kipar Nikola Džaja.


Potom je brigu o spomeniku preuzeo Grad Zagreb. Gradska skupština je u prosincu 2020. odobrila projekt postavljanja spomenika u park na Griču. Nakon toga je proveden javni natječaj, temeljem kojega je lijevanje i postavljanje spomenika povjereno Ljevaonici Ujević. Aktivnosti za podizanje spomenika su pri kraju pa se postavljanje može očekivati sredinom ove godine. Na taj će se način Grad Zagreb i sve spomenute hrvatske institucije na najbolji mogući način odužiti znanstveniku koji je ime svojega grada i svoje domovine pronio širom svijeta, izvještio je predsjednik Odbora Akademik Mirko Orlić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account