Obrtnička komora Zagreb proslavila 25. godišnjicu,

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.6.2021. 12:15:21
Obrtnička komora Zagreb proslavila 25. godišnjicu,

Foto: OKZ

Prigodom obilježavanja 25 godina rada i djelovanja OKZ-a, u četvrtak, 24. lipnja održana je svečana akademija na kojoj su sudjelovali brojni gosti i uzvanici, obrtnici i poslovni partneri. Organizirano udruživanje obrtnika na ovim prostorima ima bogatu povijest, koja traje od 1852. godine. Tako je i Obrtnička komora Zagreb, po uspostavi samostalne i neovisne Republike Hrvatske počela sustavno i organizirano djelovati prije 25 godina, okupljajući zagrebačke obrtnike, artikulirajući njihove interese, boreći se za njihove ciljeve i zaštitu njihova dostojanstva i afirmaciju obrtništva kao neizostavnog činitelja hrvatskog gospodarstva. 


„Teška je godina iza zagrebačkih obrtnika, no oni su fleksibilni, odgovorni i otporni. Mi kao društvo trebamo obrtnike više nego što oni trebaju nas, potpore, vlast. Ne možemo zamisliti tranziciju bez obrtnika, budućnost bez inovativnih obrtnika, bez njihovog doprinosa u proizvodnji autohtonog, domaćeg, hrvatskog proizvoda kako bi u globalizaciji imali nešto novo i drugačije“, rekao je izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac. 


Obrtništvo je u proteklih nekoliko godina doživjelo svoju ekspanziju. „U odnosu na 2019. godinu, Grad Zagreb i Zagrebačka županija su u 2020. godini imali 996 obrta više. U jeku krize, broj obrtnika se povećavao. Upravo obrtništvo kao takvo čini platformu za razvoj zemlje i treba ga njegovati“, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Dodao je kako Ministarstvo ove godine izdvojilo preko 80 milijuna kuna na stipendiranje deficitarnih zanimanja, u kojima su i obrtnička te preko 40 milijuna kuna za naukovanje obrtnicima koji će primiti učenike. 


Uz povećanje broja obrtnika, raduje i činjenica da je više od 40% obrta u vlasništvu žena. „Od samog postanka Zagreba do danas potrebne su nam obrtničke usluge i bez njih ne možemo. Obrtnici su utkani u povijest ovoga grada i njegov su identitet. Zato će Grad Zagreb, zajedno sa svim drugim institucijama vlasti, i dalje promovirati, pomagati i štititi obrtništvo gdje god može“, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. Najavio je kako će se zalagati za stipendiranje mladih ljudi koji se žele baviti obrtništvom i školovati kako bi bili konkurentni na tržištu. 


U jeku pandemije i potresa, zagrebački obrtnici su imali mnogo problema, no njihovo veliko srce bilo je još veće. „Obrtnička komora Zagreb je sa svojim udruženjima pomogla sa preko 300 tisuća kuna stradale u potresu uz mnoge donacije i akcije koje još uvijek traju. Grad Zagreb i Zagrebačka županija izašle su nam u susret u vidu pomoći kako bi što lakše prebrodili novonastale probleme. Vjerujem da smo svojim radom i trudom dokazali da gradovi nisu duša koja čini razliku modernog i tradicije, ljubavi prema onom što obrtničke ruke mogu stvoriti“, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić. Zahvalio je Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar na suradnji povodom cijepljenja preko 3.000 obrtnika. „Dokazali smo da smo odgovorni i da se želim što prije vratiti na „staro normalno“, da dokažemo našim sugrađanima da smo tu među njima i na usluzi.“  Dodao je kako moraju više raditi na obrazovanju kako djece tako i svojih zaposlenika, da obrtništvo bude na najvišoj mogućoj razini i u skladu s trendovima 21. stoljeća.


Povodom obljetnice izdana je monografija čiji su autori Vlatko Čakširan, kustos muzeja u Sisku i Predrag Fleš. 


Izvadak iz Monografije:

„Proizvodnja je plemeniti posao i okretnost. Nije primjena običnih navika, već i stalna majstorija, domišljanje, maksimalno nastojanje da vještina i znanje izraze novo vrijeme. Nema osobnog rada  u kojem se može trajati bez napora da se znanja i vještine poboljšaju, da se svako postignuće u radu ne prilagodi i transformira s vremenom u kojem se događa. U tom smislu obrtništvo je posao i kultura svakog vremena u kojem je prisutno i djelatno.“


Dodijeljene su i nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje su svojim djelovanjem pomagale i unaprijedile obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji:

    • Zlatnu statuu s pisanim priznanjem za postignute značajne poslovne rezultate u obrtu, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta te izniman doprinos u razvoju obrtničkog sustava i promidžbu obrtništva dobili su Renato Bočak i Vladimir Birek. 

    • Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem primili su Stjepan Šančić, Tihomir Mihalić i Stjepan Mikuljan. 

    • Nagradu Zlatni krug dobili su Marica Žunić, Valent Bedenic, Škola za modu i dizajn, Zdravko Bunić, Željko Smolković i Grad Velika Gorica te Marija Halić i Zvonimr Šostar. 

    • Zlatnu diplomu su primili Renato Habulin, Mladen Kuharić,  Ivan Pilko, Višnja Matulin i Ivančica Slukan. 

    • Srebrnom diplomom su nagrađeni Dragutin Trčak, Ivan Vrbanec, Ivica Blažinović, Željko Vlašiček, Josip Majcug, Darko Baričević i Ratko Medenic. 

    • Priznanje Mladi obrtnik za obrtniček početnike do 35 godine života za dubući doprinos razvoju obrtništva primili su Mario Antonio Bošnjak Škrnički, Antonio Tresarik, Dino Novak i Vesna Župarić. 

    • Priznanje Žena obrtnica dodijeljeno je Gordani Hatz, Mirjani Slivnjak, Rafaeli Petrinić, Ivani Podolski i Julijani Pavešić. 

    • Priznanje Najstariji obrt dodjeljuje se za trajanje obrta preko 90 godina, obrtniku za dugogodišnje uspješno poslovanje i očuvanje obrtničke tradicije te je otišlo u ruke Franje Trumbetaša. 

    • Obrtnička komora Zagreb dodijelila je Obrtničkoj komori Zagreb Povelju povodom 25. godina djelovanja. 

    • Posebno priznanje za uspješnu suradnju i doprinos unaprjeđenju obrtničkih asocijacija dodijeljeno je Željku Brodaru. 

    • Zahvalnice za gradove Zagrebačke županije za ostvarenu uspješnu suradnju te izniman doprinos u zaštiti, unaprjeđenju i razvoju obrtništva predane su gradovima Dugo Selo, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Jastrebarsko, Velika Gorica i Sveta Nedelja. 

    • Povelja povodom 25 godina OKZ-a dana je Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.Vezane vijesti
Ažurirano: 25.1.2024. 12:58:50

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account