Održan je 8. Pink Day - Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 29.6.2021. 10:35:35
 Održan je 8. Pink Day - Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.

Foto: Marko Čolić

Na natkrivenoj otvorenoj terasi novozagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti( MSU) održan je 8. Pink Day - Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.



Nastupilo je pedeset vinara s više od 100 etiketa ružičastih vina.  Dio Festivala  Green in Pink ugostio je desetak  hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Na festivalu je u suradnji s Miva Galerijom vina, organiziran Masterclass - Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy powered by Premium Visa.  Prezenter je bio ambasador brenda Ted Lelakas. Održane su i radionice: Ružičasta Austrija, powered by Austrian Wine koja je organizirana uz pomoć Ureda Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije, a bila posvećena austrijskim roséima, te radionici ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Istra: kraljica maslinovog ulja powered by Catering Lisak, pod vodstvom poznatog istarskog maslinarskog eksperta Edija Družetića.


Pink Day je po prvi puta imao i  zemlju partnera –  Republiku Austriju – te se svečanom otvorenju pridružio i austrijski veleposlanik, Josef Markus Wuketich u društvu konzula Gerharda Götza i direktorice EBRD-a Hrvatska,  Victoria Zinchuk a festival je službeno otvorio predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Joško Klisović.


Ove godine na Pink Day-u je organizirana i prodaja vina, s obzirom da su vinarima prošla i ova godina bile izuzetno teške, a svaki vinar je od festivala dobio ružičaste vrećice sa znakon Pink Daya, za prodaju svoga vina. Također, Pink Day je  nastavio i s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su četiri nagrade. Glavna nagrada, ponovno ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey - vrijedan tisuću dolara osvojila je Enosophia iz Feričanaca, dok su ostale tri nagrade bile jednakopravne. Umjetničko djelo „DESIDERIO N°1 ART MUST BE TASTED“ austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, otišlo je vinariji Kutjevo, kolekciju Priveé kozmetike Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić, a posebni zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura, osvojila je vinarija Belje.


U okviru mini projekta „Drink Pink“ koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino, osnivača novinara Ane Rogač i Ive Kozarčanin  stručni ocjenjivački žiri je ocijenio najbolja ružičasta vina  Po njihovom sudu su dva najbolja mirna roséa, oba s osvojenih  87 bodova, Trs Franka 2020.iz Iloka i Poletti Rosella 2020. iz Višnjana, a Kurtalj Brut Rosé je najbolji pjenušac.


Svi posjetitelji uz ulaznicu su na dar dobili ružičaste naočale – da bi nakon dugog pandemijskog razdoblja svijet pokušali pogledati na vedriji i optimističniji način, a hladovinu u ovim vrućim danima našli su u WOW kutku powered by Kraš  gdje su se opustili u udobnom namještaju Meblo Kare - uz fine čokolade.




Vezane vijesti
Ažurirano: 18.4.2024. 16:08:34

Create Account