Otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb 2021

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.6.2021. 13:54:35
Otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb 2021

Foto: Grad Zagreb

31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021. otvorio je u ponedjeljak navečer u kino dvorani Studentskog centra zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

 


Još od 1972. ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete zagrebačke škole crtanog filma koja je i danas predmet interesa  profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.


Festival se kontinuirano nadograđuje popratnim izložbama, projekcijama na otvorenom, a u posljednje vrijeme i virtualnom stvarnošću bliskoj publici svih generacija. Prošlogodišnji Animafest bio je jedan od rijetkih festivala koji je uspio održati se uživo pred svojom vjernom publikom pred kojom ove godine pozdravljamo i tri puta više stranih gostiju, dodao je zamjenik Korlaet, te je čestitao hrvatskim autorima  koji su ušli ove godine u međunarodnu konkurenciju, te dobitniku nagrade za životno djelo  Ralphu Bakshiju.

 

Animafest Zagreb je jedini hrvatski filmski festival A statusa čiji pobjednici u kategoriji kratkog metra izravno konkuriraju za nagrade Oscar i Annie Award. U ovogodišnjem filmskome programu je više od 300 filmova, a osim prestižnog natjecanja održava se i panoramski program: Majstori animacije s retrospektivom Ralpha Bakshija, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VIII i masterclassovima, dvije izložbe, bogati program za djecu i mlade i Animafest u vašem kvartu.

 

Osim u kino dvorani Studenstkog centra, Festival će se održavati i u kino Tuškancu do  12. lipnja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2024. 15:05:54

Create Account