Policija upozorava: Uz popis stanovništva čuvajte se lažnih popisivača

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.9.2021. 12:34:12
Policija upozorava: Uz popis stanovništva čuvajte se lažnih popisivača

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Imate pravo biti sumnjičavi za osobe koje vam dolaze na kućni prag i inzistiraju na ulasku u vaš dom, službeni popisivači imaju covid potvrde i ne inzistiraju na ulasku u dom, mogu vas popisati i pred vratima stana ili kuće.


 Policija je izvijestila da je u petak, 17. rujna oko 10 sati na Trešnjevci u Ulici Hrgovići, nepoznata se počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit. Materijalna šteta je zasad neutvrđena.

 

Policija zajedno s Državnim zavodom za statistiku koristi priliku upozoriti građane da određene osobe s ciljem ulaska u dom koriste prijevarne načine, a između kojih bilježimo i lažno predstavljanije u smislu da se radi o popisivačima stanovništva.


Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

 

Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj - terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

 

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima dmah obavijeste policiju pozivom na broj 192.

 

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu.Vezane vijesti
Ažurirano: 25.7.2023. 16:12:57

Create Account