PUZ objavio: Kroz vikend 73 pijana vozača, ukupno 930 prekršaja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.2.2022. 13:45:29
PUZ objavio: Kroz vikend 73 pijana vozača, ukupno 930 prekršaja

Foto: PUZ

Iz Zagrebačke policijske uprave izvijestili su o rezultatima pojačane kontrole prometa kroz vikend na zagrebačkim prometnicama.



U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 930 prometnih prekršaja, od čega 73 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola, zatim 407 prekršaja nepropisne brzine, 85 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 47 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom upravljanja, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 296 ostalih prekršaja.

 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

-u subotu, 26. veljače malo iza ponoći, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom grada Vukovara u smjeru zapada. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljala pod utjecajem alkohola od 1,26 g/kg u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati,

 

-u nedjelju, 27. veljače, oko 23.20 sati, na kolniku Ulice Dolenac u mjestu Buševec, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 33-godišnjak. Prilikom kontrole vozila i vozača, utvrđeno je kako upravlja pod utjecajem alkohola od 2,22 g/kg alkohola u organizmu. Vozaču je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati te će se protiv njega podnijeti redovnim putem Optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je šest osoba- test negativan. Tri su osobe odbile testiranje. 


Na području Sesveta tijekom provođenja akcije sankcionirano je 7 prekršitelja vožnje pod utjecajem alkohola, dva vozača odbila su alkotestiranje, 9 osoba za prekoračenje brzine kretanja vozila i 6 vozača za ostale prekršaje iz sigurnosti prometa na cestama. Najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 1,12  g/kg.  


Od sveukupno 73 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi, kod 14 vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 13 mladih vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, devet osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je deset osoba uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.8.2022. 15:34:37

Create Account