Svako četvrto dijete doživi barem jedan od oblika nasilja!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.2.2018. 18:01:07
Svako četvrto dijete doživi barem jedan od oblika nasilja!

Foto: HRT

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana protiv vršnjačkog nasilja, Grad Zagreb pokrenuo je kampanju "Nije cool biti bully". Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti koja nastoji upozoriti građane na nasilje među učenicima osnovnih i srednjih škola.


Uznemirujući statistički podatak da svako četvrto dijete svakodnevno doživi barem jedan od oblika nasilja u školi, razlog su što je Grad Zagreb pokrenuo spomenutu javnozdravstvenu kampanju. Vršnjačko nasilje može ostaviti trajne posljedice na mentalno zdravlje djece, smatra doktorica Danijela Štimac Grbić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Te posljedice mogu biti psihičke kao što su strah od odlaska u školu, od izbjegavanja nastave, povlačenja u sebe, do fizičkih manifestacija psiholoških problema pa čak do razvoja do nekih tjelesnih simptoma, objasnila je.  


Verbalno nasilje zastupljenije je od fizičkog, a da postoje i drugi oblici nasilja naglasio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Ekonomsko nasilje kao i iznuđivanje novaca kao i internetsko nasilje gdje se vrlo često mentalno stanje mladih ljudi toliko naruši do počine samoubojstvo, zaključio je Jeleč.


Prvi korak ka sprječavanju nepoželjnog ponašanja je izgradnja boljeg sustava podrške u obitelji i školama, no osim djelovanja institucija, važna je podrška među djecom, ona moraju biti podrška jedni drugima istaknula je Štimac Grbić. Naš školski sustav se mora razvijati na temeljima pomaganja i žrtvovanja za svojega bližnjega, odnosno prepoznavanja poteškoća u kojima se bližni nalazi, dodala je.


U sklopu akcije predstavljena je i knjiga "Hod po rubu" koja bi kroz zanimljivu autobiografsku priču trebala djeci, ali i starijima približiti sve veći problem vršnjačkog nasilja u školama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.2.2024. 11:17:42

Create Account