Tomašević najavio zatvaranje Jakuševca do kraja mandata, stižu drobilice, otvara se sortirnica (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.2.2022. 15:36:21
Tomašević najavio zatvaranje Jakuševca do kraja mandata, stižu drobilice, otvara se sortirnica (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dio današnje presice posvetio je i zbrinjavanju otpada, najavio i zatvaranje Jakuševca.



Na konferenciji za novinare održane u Centru za zdravlje mladih, nakon predstavljanja web portala „Mentalno zdravlje grada Zagreba”, gradonačelnik Tomislav Tomašević najviše je vremena posvetio pojašnjavajući situaciju s plinom i odgovarajući na ta pitanja, a u čemu grad baš i nema previše nadležnosti. Tek je pojasnio da će za sve gradske institucije cijena plina ostati po starom.


Na temu zbrinjavanja otpada rekao je da  je zbrinjavanje otpada prioritet funkcioniranja gradske vlasti. Podsjetimo, očekuje se izgradnja velike sortirnice otpada na Žitnjaku.


"Idemo s projektom izgradnje sortirnice na prostoru bivšeg Diokija na Žitnjaku gdje će biti sortiran svi suhi reciklanti, sve sirovine koje građani odvajaju po ovom novom modelu očekujemo puno veće odvajanje otpada, što znači, sav papir, sva plastika, metal, staklo i drugo sve će se to odvajati u sortirnici u koju idemo u novu investiciju. Očekujemo da se dvije trećine ove investicije pokrije se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i iz Fonda za zaštitu okoliša, a jednu trećinu pokrije grad Zagreb. Idemo u smjeru što većeg sortiranja kako bismo došli do sirovina za tržište", rekao je Tomašević.


Dodao je da se ide prema tome da se odlagalište Jakuševec potpuno zatvori, a da bi se to dogodilo potrebno je izgraditi postrojenja u vlasništvu grada Zagreba, te povećati odvajanje otpada. Istaknuo je i da bi do kraja mjeseca već svima poznate drobilice konačno trebale početi radom. 


Na pitanje kada bi trebalo biti zatvoreno odlagalište otpada Jakuševec, Tomašević je odgovorio da se nada kako bi se to moglo dogoditi do kraja njegovog mandata. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account