Tridesetorici martinjskih veseljaka-vozača ukazala se na cesti policija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.11.2021. 10:47:13
Tridesetorici martinjskih veseljaka-vozača ukazala se na cesti policija

Foto: Ilustracija

Policija je izvijestila o rezultatima nazora vozača na alkohol u dvije martinjske noći sa srijede na četvrtak i prošlu noć.



U dane Martinja,  11. i 12. studenog 2021. godine (četvrtak/petak) i proslave narodnog običaja kršenja mošta, u noćnim i ranim jutarnjim satima od 22 do 6 sati, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je pojačana provjera alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom  alkohola u prometu i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 219 prometnih prekršaja, od čega 30 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 67 prekršaja nepropisne brzine, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva  prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 79 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježena koncentracije alkohola:

 

U četvrtak, 11. studenoga  u 22.30 sati, 39- godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,33 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se  Ljubijskom ulicom u smjeru jugoistoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Dubrava nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila stanju i osobinama ceste te je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka, koji je uslijed siline naletilo na vozilo ispred sebe koje je u trenutku prometne nesreće bilo zaustavljeno zbog crvenog svjetla na semaforu. Osumnjičenom 39- godišnjaku oduzeta je vozačka dozvola na 12 sati i  isključen je iz prometa te je nakon uhićenja doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu. 

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su ukupno četiri osobe -  test negativan, a dvije osobe su odbile podvrgnuti se testiranju.

 

Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a jedna osoba je uhićena i privedena na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Od 30 prekršaja vozača s alkoholom u organizmu kod dva vozača (6,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su četiri mlada vozača (13,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account