Za vikend policija zaustavila 76 pijanih vozača

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2021. 11:34:06
Za vikend policija zaustavila 76 pijanih vozača

Foto: Pixabay

Policija je izvijestila o rezultatima vikend akcija Alkohol i droge, te Brzina. 



U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 586 prometnih prekršaja, od čega 76 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 196 prekršaja nepropisne brzine, 76 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 42 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 26 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 163 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U petak, 17.  rujna 2021. godine u 20.45 sati, 64-godišnjak je pod utjecajem alkohola ( 2,21 g/kg ) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Izidora Kršnjavoga u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja sa Savskom cestom i Vukotinovićevom ulicom nije vozilo u kretanju držao na sredini obilježene prometne trake te je prešao ulijevo prema zapadnom rubu Vukotinovićeve ulice. Tada je sletio s kolnika na nogostup gdje je naletio na 11 metalnih zaštitnih stupića da bi odmah potom skrenuo udesno i vratio se s vozilom nazad na kolnik. Na kolniku se nastavio nekontrolirano kretati u smjeru jugoistoka kada je naletio na osobni automobil  zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao Vukotinovićevom ulicom u smjeru istoka. Nakon naleta 64-godišnjak se nije zaustavio već je nastavio kretanje u smjeru istoka te je dolaskom do raskrižja s Petrinjskom ulicom ušao u javnu garažu.

 

Dolaskom do razine -1 prilikom skretanja ulijevo okrznuo je osobni automobil bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka koji je bio parkiran dok je u nastavku kretanja tijekom silaska na razinu -2 okrznuo i zid garaže. Nakon dolaska na razinu -2 je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji je također bio parkiran. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Nakon prometne nesreće osumnjičeni je mjesto događaja napustio  bez da je s drugim sudionikom popunio i potpisao Europsko izvješće, niti je na drugi način ostavio svoje osobne podatke i podatke o vozilu. Policijski službenici pronašli su počinitelja kada je i dao obavijest na okolnosti prometne nesreće, privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati te je isključen iz prometa i smješten na otrježnjenje dok je optužni prijedlog podnijet Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. Na Sudu mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 15.180 kuna.

 

U petak, 17. rujna 2021. godine u 1.30 sati , 28-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola ( 1,35 g/kg ) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Slavonskom avenijom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja sa Marohnićevom ulicom gdje se promet upravlja semaforima koji su radili ispravno, nije prilagodila brzinu kretanja stanju kolnika  te je naletjela na osobni automobil sisačkih registarskih oznaka koji se kretao  Slavonskom avenijom također u smjeru istoka, a u trenutku prometne nesreće nalazio se zaustavljen ispred navedenog raskrižja zbog upaljenog crvenog svijetla za njihov smjer kretanja. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Osumnjičena je  isključena iz daljnjeg prometa te joj je vozačka dozvola privremeno oduzeta na 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sam osoba – test negativan, a dvije osobe su odbile test na droge.

 

Od ukupno 76 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 17 vozača (22,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (15,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, 12 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 13 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Presudom Općinskog prekršajnog suda u  Zagrebu, izrečena mu novčana kazna u iznosu od 14.300,00  kuna i troškovi prekršajnog postupka  u ukupnom iznosu od 880,00 kuna, odbija se prijedlog tužitelja za izricanje zaštitne mjera  zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.



Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account