Zagreb na kotačima u Muzeju grada Zagreba

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 28.4.2021. 16:41:31
Zagreb na kotačima u Muzeju grada Zagreba

Foto: Valentino Valjak

U Muzeju grada Zagreba   do 23. svibnja 2021. može se pogledati izložba Zagreb na kotačima. 



Ove godine se obilježava 115. obljetnice postojanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba. Godine 1906.  u Zagrebu je osnovan automobilistički klub a tu tradiciju danas nastavljaju HAK i HAKS. 


Na izložbi je predstavljen Zagreb s početka 20. stoljeća. Što se pojavom automobila mijenja u kulturnom i gospodarskom životu Zagreba.  Kakva tada bila sociološka slika društva. Što je pozitivno, a što negativno automobil donio  gradu. Tko su bili prvi vlasnici. Kako su građani reagirali na novo prijevozno sredstvo.  Je li postojala automobilistička kultura? Kako su se polagali vozački ispiti? Jesu li žene smjele voziti? Tko je bila prva žena s položenim vozačkim ispitom? Dobiva li automobil, osim korištenja u praktične  svrhe (skraćuje vrijeme dolaska na odredište), i drugu ulogu – onu sportsku?


       Sve to prikazno je  kroz fotografije (veći dio nikad viđenih) i artefakte. U dvorištu Muzeja izloženo je  nekoliko starih automobila.


Na izložbi su prezentirane i brojne memorabilije i artefakti: knjige, katalozi, prospekti, novine, novinski isječci, vozačke dozvole, medalje, pehari, značke, motocikli i bicikli. Izložene su i originalne igračke (dječji automobili na pedale i auto modeli) iz razdoblja 1940 . – 1960., benzinske crpke, bista Ferdinanda Budickog, lutke s originalnom odjećom s automobilističkih utrka tog vremena - kaciga, rukavica i dr. Prikazan je  i video materijale: Društveni događaji u Zagrebu iz 1920-tih i 30-ih.


Organizatori izložbe su Muzej grada Zagreba i Udruga Starodobnih automobila – Muzej Ferdinand Budicki. Autor izložbe je Valentino Valjak a koordinatorica izložbe  Vesna Leiner.



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.12.2022. 13:21:53

Create Account