Zoološkom vrtu Grada Zagreba vraćen dio povijesnih vizura, a neke autohtone životinje dobile nove nastambe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.6.2022. 12:40:41
Zoološkom vrtu Grada Zagreba vraćen dio povijesnih vizura,   a neke autohtone životinje dobile nove nastambe

Foto: ZOO Zagreb

Za 97. rođendan Zoološki je vrt Grada Zagreba zablistao u posebnom ruhu.Kanalu Prvog maksimirskog jezera vraćena je povijesna vizura, a svečano su otvoreni Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Prikaz vodenih staništa i Mikrosvijet maksimirske šume. Riječ je o radovima vrijednima 15 milijuna kuna koji su izvedeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“.


Nova nastamba za europske dabrove smještena je u cjelini Prikaz vodenih staništa. Ona ima unutarnji te vanjski dio koji uređuju sami dabrovi od mnoštva prirodnog materijala koji im je na raspolaganju.

U Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske svoj su novi dom dobili europski smeđi medvjed, crvena vjeverica te hrvatske ptice zlatovrane, pupavci i europske grlice.


„U Interpretacijskom centru održavat će se edukativni programi o hrvatskoj fauni i zaštićenim područjima Hrvatske, a prolaskom preko drvene platforme i pješačkog mosta posjetitelji će dobiti dojam da uranjaju u djelić prirode i tako postaju dio jedinstvenog doživljaja. Dodatne informacije o geološkoj prošlosti našeg planeta, ali i špiljskom medvjedu pronaći će u replici špilje. Špilja prikazuje špiljske ukrase, špiljski sediment s replikama fosilnih kostiju te model špiljskog medvjeda u prirodnoj veličini“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.


Nakon Modernizacije I i Modernizacije II u tijeku je Modernizacija III zahvaljujući kojoj će se oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba preseliti u Dumovec.


Fotografije koje sada nastaju na Lavljem mostu, ponovo sliče povijesnim razglednicama. Naime, kanalu Prvog maksimirskog jezera vraćena je povijesna vizura. S jedne se strane Lavljeg mosta vidi uređena obala kanala, a s njegove druge strane pogled puca na obnovljeni Čipkasti most iza kojega se nazire Vidikovac.


Često skrivene stanovnike okolne prirode razotkriva interaktivni postav Mikrosvijet maksimirske šume. Taj postav posjetitelje Zoološkog vrta potiče na očuvanje šumskog ekosustava.


Svečanosti su nazočili predsjednik gradske skupštine Joško Klisović i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


Idućih mjeseci nastavit će se uređivati nastambe za životinje autohtonih vrsta u Vrtu. Zahvaljujući donaciji književnika prof. dr. Vinka Buja s Hvara koji je postumno Vrtu ostavio 100.000 eura, uredit će se nastambe za divlju mačku i sive vukove. U njegovo ime donaciju je Zoološkom vrtu uručila njegova supruga Marija Buj Hartli. Osim za uređenje nastambi za životinje u Vrtu, sredstva se mogu koristiti za liječenje i oporavak divljih životinja u oporavilištu Zoološkog vrta.Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:15:44

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account