Fešta pod čripnjom, pekom, saćom i dagarom, održano je po 20. put u Valbandonu uz prezentaciju slow fooda Žužović

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 20.8.2024. 15:35:47
Fešta pod čripnjom, pekom, saćom  i dagarom, održano je po 20. put u Valbandonu uz prezentaciju slow fooda Žužović

Foto: TZ Fažana

Po 20. put u Valbandonu, u Istri, u organizaciji Turističke zajednice Fažana održna je fešta u spravljanju jela  pod čripnjom, pekom, saćom  i dagarom uz prezentaciju slow fooda OPG-a Žužović.



Fešta i natjecanje u pripravljanju jela pod čripnjom, pekom, saćom  i dagarom, održano je po 20. put u Valbandonu,u Istri, u organizaciji Turističke zajednice Fažana.


Tom prilikom održana je i prezentacije i degustacije slow food jela Žižović, obiteljska varijanta Slow fooda. Krenulo se s namazom od skuše (škombra). Čisti fileti iz škatulete, sirni namaz, senf, papar i maslinovo ulje.


Budimir Žižović kaže- "Isključivo ispeštati sa žlicom, a ne u blenderu (slow food!) i na kraju flambirati dobrim konjakom. Nakon toga, kadel( morski pas) na bijelo. Posoliti i popapriti fetice kadela, pobrašniti i lagano pofrigati na maslinovu ulju. Na pola friganja, podliti s ribljim temeljcem. Dodati sitno nasjeckanog češnjaka i doliti malvazije. Pet minuta prije kraja slijedi žličica konšerve. 


Desert; smokve u crnom vinu. Vrlo blago karamelizirati šećer, doliti crnog vina i na umjerenoj vatri reducirati ga do pola. Svježe smokve skratiti malo od peteljke i načiniti mali križ nožem. Ubaciti u vino i još dvadesetak minuta držati na laganoj vatri. Ohladiti i prema mogućnostima oplemeniti s dobrim sladoledom. Na kraju, sok od listova smokve. Zapravo sirup, ali razblažen."


Uz šefa seniora Budimira Žižovića, jednako važnu ekipu činili su kćer Breza, sin Bojan, supruga Lidija i zet Damir,

Nije lahko, al je slatko.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.10.2024. 16:33:04

Create Account