Foto: TZ Fažana
Po 20. put u Valbandonu, u Istri, u organizaciji Turističke zajednice Fažana održna je fešta u spravljanju jela pod čripnjom, pekom, saćom i dagarom uz prezentaciju slow fooda OPG-a Žužović.
Fešta i natjecanje u pripravljanju jela pod čripnjom, pekom, saćom i dagarom, održano je po 20. put u Valbandonu,u Istri, u organizaciji Turističke zajednice Fažana.
Tom prilikom održana je i prezentacije i degustacije slow food jela Žižović, obiteljska varijanta Slow fooda. Krenulo se s namazom od skuše (škombra). Čisti fileti iz škatulete, sirni namaz, senf, papar i maslinovo ulje.
Budimir Žižović kaže- "Isključivo ispeštati sa žlicom, a ne u blenderu (slow food!) i na kraju flambirati dobrim konjakom. Nakon toga, kadel( morski pas) na bijelo. Posoliti i popapriti fetice kadela, pobrašniti i lagano pofrigati na maslinovu ulju. Na pola friganja, podliti s ribljim temeljcem. Dodati sitno nasjeckanog češnjaka i doliti malvazije. Pet minuta prije kraja slijedi žličica konšerve.
Desert; smokve u crnom vinu. Vrlo blago karamelizirati šećer, doliti crnog vina i na umjerenoj vatri reducirati ga do pola. Svježe smokve skratiti malo od peteljke i načiniti mali križ nožem. Ubaciti u vino i još dvadesetak minuta držati na laganoj vatri. Ohladiti i prema mogućnostima oplemeniti s dobrim sladoledom. Na kraju, sok od listova smokve. Zapravo sirup, ali razblažen."
Uz šefa seniora Budimira Žižovića, jednako važnu ekipu činili su kćer Breza, sin Bojan, supruga Lidija i zet Damir,
Nije lahko, al je slatko.