Hrvatski vinari na Les noirs festivalu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 4.11.2022. 9:30:53
Hrvatski vinari na Les noirs festivalu

Foto: Marko Čolić

Modri Les Noirs Festival pretvara se u značajno okupljanje proizvođača i ljubitelja crnog pinota i  sve je bliže festivalima u Oregonu i Novom Zelandu, najjačim zemljama proizvodnje ove sorte izvan Burgundije.Vinari iz Hrvatske, Galić, Sontacchi i Šember  nastupili su  15. i 16. 10. 2022., u Idriji, u Kendovom dvorcu, u Sloveniji, među 28 vrhunskih vinara, predstavnika 10 zemalja, koji su se okupili na jedinom masterclass-u i festivalu Pinota Crnog u jugoistočnoj Europi "Modri Les Noirs", kojeg od ljeta 2018. organizira vinski podrum TILIA estate slovenska Kuća pinota . Tema festivala bila je identitet i kreativnost  u proizvodnji tog  profinjenog vina koje ponekad zovu i "kralj vina".


Modri Les Noirs Festival pretvara se u značajno okupljanje proizvođača i ljubitelja ove sorte i  sve je bliže festivalima u Oregonu i Novom Zelandu, najjačim zemljama proizvodnje ove sorte izvan Burgundije.


„Došlo je do renesanse identiteta kod naših vinara, tako da vina više i više teža k naglašenoj sortnosti. Laganije tijelo uz eleganciju s bogatim spektrom okusa svježeg crvenog voća.  Vinari tome pristupaju sa sve više preciznosti i predanosti. S jedne strane, inspirirani su tajanstvenim vinima Burgundije, a s druge strane traže vlastite karakteristike.“, zaključio je Matjaž Lemut, direktor i enolog TILIA estate – Kuće pinota, renomirani enolog i glavni organizator događanja.


Engleski vinski kritičar Quinten Sadler, koji je zajedno s Lemutom vodio majstorske radionice kaže: „U Sloveniju sam se vratio s velikom radošćom. Kušali smo široku paletu vina iz ovog dijela Europe i iz Francuske. Sva su napravljena sa strašću i razveselila su nas. Na ozbiljnijoj razini, pokazali su nam da je "pinotizam" crnog pinota prisutan u svima, a da se izražava na različite načine." 


Posjetitelji su na jednostavan način mogli kušati stotinu najkreativnijih vina pinota crnog iz raznih zemalja te sudjelovati u kratkim radionicama pod vodstvom Sadlera, gdje su učili o francuskim pinotima crnim.


Na masterclassu svoje pinote predstavilo je 13 odabranih vinara, a sudionici aktivno su sudjelovali u raspravi a među njima i Tomaž Sršen, legenda slovenskog enogastro novinarstva, urednik časopisa Dolce Vita i Mario Meštrovič, hrvatski ocjenivač na Decanter World Wine Awards (DWWA). 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.6.2023. 22:04:21

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account