Igra s čovjekom psu pomaže pri učenju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.8.2020. 13:47:59
Igra s čovjekom psu pomaže pri učenju

Foto: Sesvete danas, arhiva

Psi dugoročno lakše uče ako se nakon obuke igraju s vlasnikom, tvrde znanstvenici iz Austrije i Velike Britanije. U članku objavljenom u časopisu Animals objavili su da su rezultati takve prakse vidljivi i nakon godinu dana.U prvoj studiji koju su proveli pokazalo se da su labradori imali koristi od igre s ljudima 30 minuta nakon obuke, piše APA.  Naime, životinje su bolje zapamtile što su naučile u 24 sata ako su se odmah nakon toga igrale s vlasnicima. 


Zbog toga je Nadja Affenzeller sa Sveučilišne klinike za male životinje i konje pri bečkom veterinarskom fakultetu i u suradnji s kolegama s engleskog Sveučilišta Lincoln odlučila ispitati hoće li to imati učinka i dugoročno.


Ponovili su eksperiment s istom skupinom pasa nakon godinu dana.  "Rezultati su pokazali da su svi psi ponovno naučili zadatke", rekla je Affenzeller. 


"No psi koji su se kasnije igrali s vlasnicima, zadaće su usvojili iz manje pokušaja i uz manje pogrešaka nego psi iz kontrolne skupine", dodala je. 


Premda je uzorak istraživanja malen, studija je zapravo provedena kako bi se dobile korisne informacije za unapređenje obuke službenih pasa i pasa vodiča. 


(Hina) Vezane vijesti
Ažurirano: 24.8.2022. 10:37:38

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account