Iz Švedske se u Zagreb doselila obitelj dvobojnih tamarina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2022. 13:58:44
Iz Švedske se u Zagreb doselila obitelj dvobojnih tamarina

Foto: ZOO Zagreb

Iz švedskog Göteborga u Zagreb je stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina. Na čelu obitelji su trinaestogodišnja Luna i šestogodišnji Marcus. Tu su još i njihova djeca Zita, Larina, Cara, Loui i Carino.Njihova je nastamba u Zoološkom vrtu Grada Zagreba preko puta nove nastambe za crvene vjeverice.

U prirodi dvobojni tamarini žive u vrlo malom dijelu Amazonije. Nastanjuju djelić prašume kraj brazilskog grada Manausa.

Žive u skupinama u kojima se jedna ženka razmnožava s jednim do dva mužjaka. Ostali u skupini su njihovi potomci – mladunci i mlade životinje.

„Dvobojni tamarini nama su došli u sklopu EEP uzgojnog programa. Omogućit ćemo im kvalitetan život i nadamo se da će se ovdje uspješno nastaviti razmnožavati. U prirodi obično jedna ženka u skupini rađa blizance dva puta godišnje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Dvobojni tamarini mali su primati. Tijelo im je težine između 480 i 600 grama. Prednji udovi, vrat, prsa i vrh glave su bijeli, a stražnji dio tijela naglo im prelazi u smeđu boju. Gornji dio repa je tamnosmeđe, a donji narančaste boje. Rep im je duži od tijela. Uši i lice su im crni i nisu prekriveni dlakom.

Dvobojni tamarini su dnevne životinje. Najviše vremena provode visoko u krošnjama drveća gdje pronalaze hranu. U prirodi se hrane voćem i povrćem, cvijećem i kukcima, a u Zoološkom im se vrtu priprema i kolač za tamarine. On im je posebna poslastica.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:15:44

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account