Kakva mora biti školska torba, - preporuke liječnika

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2017. 17:04:07
Kakva mora biti školska torba, - preporuke liječnika

Foto: Ilustracija

Nova školska godina donosi novo veselje i nove brige za djecu i roditelje. Uzbuđenje je dosegnulo vrhunac za učenike koji prvi put ulaze u školu. Prvi se dan u školi zauvijek pamti. No dok prvaši uživaju, zabrinuti roditelji razmišljaju: ima li dijete sve što mu treba, hoće li se snaći i uklopiti, je li torba preteška... Kao liječnici školske i sveučilišne medicine pomoći ćemo vam odgovoriti na pitanje: kako školsku torbu prilagoditi svom djetetu?


Tjelesna je težina djeteta pri upisu u prvi razred od 19 do 28 kg (90% djece u dobi od 6,5 godina ima tu tjelesnu težinu). To znači da djeca jednake kronološke dobi imaju vrlo različite tjelesne težine i da će školska torba teška od 2 do 3 kg za jedno dijete biti iznimno teška, a za drugo “podnošljiv teret”. Usporedbe radi, ako bi odrastao čovjek težak 70 kg nosio teret težak 15% svoje težine, to bi iznosilo 10,5 kg. Takvo je opterećenje preveliko i za odraslu osobu, a pogotovo za dijete. Što je dijete mlađe, to je dopušteno opterećenje manje i za djecu koja imaju između 6 i 7 godina ne bi smjelo iznositi više od 5 do 10% njihove tjelesne težine. Dijete ponekad uopće ne može nositi torbu i potreban mu je “pratilac” ili “pomoćnik”. Očekuje se da dijete koje je krenulo u školu može nositi torbu i ići u školu samostalno. Ako dijete nosi pretežak teret, teško će hodati i brže će se zamarati. Preveliko opterećenje torbom koja visi na ramenima može dovesti do bolova u ramenima, trnjenja u rukama i prstima te zamora vratne i leđne muskulature.


Dugoročno, zbog prevelikoga i nepravilnog opterećenja, muskulatura će se brže zamarati i dijete će to osjećati kao brži gubitak mišićne snage, bol u mišićima ili “bol u kostima”, ili kako to djeca opisuju – bole ih ruke ili noge. Zapravo je riječ o boli u području hvatišta mišića za kost uzrokovanoj prevelikim opterećenjem. Zamor muskulature, osobito leđne, može dovesti do nepravilnog držanja, a to samo još pogoršava stanje i pojačava zamor i bolnost muskulature.


Dakle, školska torba treba biti primjerena težini i dobi djeteta, odnosno teška do 5 do 10% tjelesne težine djeteta. Torba se nosi na leđima. Naramenice trebaju biti dovoljno široke, kako se ne bi utisnule u ramena, ali ne preširoke kako ne bi pritiskale pazušne jame i na taj način sprečavale uredan krvni protok kroz velike krvne žile koje prolaze ramenima i nadlakticom. Veličina i oblik torbe treba biti takav da torba ne “sjedi” na debelom mesu djeteta i da ih pri hodu ne udara po leđima. Prevelika torba kojoj je težište vrlo nisko može pogodovati padu djeteta na leđa ili ako je težište visoko na vratu padu prema naprijed. Torba treba biti napravljena od nepromočivog materijala i imati “mačje oči” ili svijetleće trake kako bi dijete u sumrak ili navečer bilo uočljivo.


Pri kupnji torbe potrebno je torbu isprobati i procijeniti odgovara li vašem djetetu. Roditeljima se preporučuje da uz pravilnu prehranu potiču djecu na boravak u prirodi i na tjelesnu aktivnost koja odgovara dobi, razvoju i snazi djeteta, kako bi ojačali muskulaturu i opće tjelesno zdravlje. Time će i lakše udovoljiti svim zahtjevima škole, pa tako i nošenju školske torbe.


Tekst pripremila: prof. dr. sc. Vesna Jureša, spec. škol. med.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.2.2024. 15:08:16

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account