Kopjarovo zlato u Briselu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 30.3.2021. 18:14:37
Kopjarovo zlato u Briselu

Foto: Julio Frangen

Vinarija Kopjar osvojila je dva zlatna odličja na najvećem međunarodnom ocjenjivanju sauvignona  „Concours Mondial du Sauvignon“ u Briselu ovog ožujka, za svoj  Sauvignon blanc 2019 i  Sauvignon blanc 2020, u konkurenciji  od  1120 uzoraka iz cijeloga svijeta.



Ovim je uspjehom nastavljen uspon na svjetskoj sceni sauvignona, od prošle godine, kada je Robert Kopjar za svoj vrhunski Sauvignon blanc osvojio srebro kao jedino hrvatsko odličje na tom prestižnom sortnom ocjenjivanju.


Kopjar Sauvignone odlikuje sortnost. Osjeća se cvijet bazge, herbalnost koprive i svježe pokošene trave te voćnost ogrozda i marakuje. Umjerenih su kiselina i alkohola, naglašene mineralnosti i voćnosti i ugodnog dugotrajnog završetka. Lijepo prate jela poput kozjih sireva, proljetnih rižota, školjkaša, jastoga i azijskih specijaliteta. 


Vinarija Kopjar od svojih početaka, od 2012., dobiva priznanja i najnagrađivanija je vinarija sjeverozapadne Hrvatske. Godine  2017., Sauvignon Kopjar osvojio je prvi put Decanter i IWC broncu.  Prvo Decanterovo srebro vinarija osvojio je za rajnski rizling. Kopjarov Rajnski Rizling krasi  sklad između prirodnih kiselina i neprevrelog sladora, dok je citrusno petrolejska aroma obogaćena finom mineralnošću te diskretnim botrytisom. Prošle godine bilo je 5 Decanterovih odličja – Graševina berba 2019. nagrađena je srebrom, a brončanim su medaljama nagrađeni Sauvignon '19, Rajnski Rizling '18, Chardonnay '18 i Muškat Žuti '19.


Uz bijela vina, po kojima je vinarija poznata, Kopjar se ponosi i crvenim vinima - cabernet sauvignon i crni pinot, dok je Cuvée Kopjar sve traženije kućno vino vrhunskih restorana, a odlikuju ga svježina, voćnost i niski alkoholi. Trenutno je u etapi dozrijevanja  nekoliko pjenušaca.

Vinarija Kopjar nalazi se na  granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:34:46

Create Account