Kutinski škrleti predstavljeni u diWine Baru

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.11.2022. 8:49:19
Kutinski škrleti predstavljeni u diWine Baru

Foto: diWine Portal

Seletković, Košutić, Glavica i Klet Romić, vinari nove generacije – pokazali su veliku umješnost u proizvodnji različitih stilova škrleta.



U novootvorenom zagrebačkom diWine Baru u četvrtak 20. listopada, održana je prezentacija vina škrlet kutinskih mladih vinara. Na prezentaciji su se mogli kušati  mladi, još nefiltrirani škrleti, prošlogodišnji – još uvijek zavodljivo svježi – škrletni uratci, ali i moćni „odležanci“ i macerati, školovani u bačvama i amforama. Kušalo se i druga zanimljiva vina, poput  muškata ottonela vinarije Seletković, kupaže osam piwi sorti kojom se  poigrao Antun Glavica i  frankovke mladog Nikice Katića iz Kleti Romić.


Vinarija Seletković, najmlađa od svih predstavljenih vinarija, rezultat je udruženih snaga brata Zvonimira i sestre Ivane, čuvara djedovine, odlučnih u namjeri da nastave i unaprijede obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Svjesni su, kažu, kako je škrlet sve traženija i sve popularnija sorta, pa su škrlet odlučiti oblikovati u  svježe vino namijenjeno vinski osviještenim i educiranim potrošačima, koji znaju uživati u dobroj kapljici. Proizvode  15.000 butelja škrleta godišnje. Ostatak proizvodnje čine muškat ottonel i rosé kupaža Mons Anima, sastavljena od cabernet sauvignona, merlota i frankovke –  te Cabernet sauvignon 2019. velikog potencijala.


Hrvoje Košutić, vinskim je znalcima već otprije poznat po zapaženim rezultatima koje postiže sa svojim škrletima, a nedavno je na popis uspjeha upisao još jedno značajno priznanje, osvojivši drugo mjesto na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ za svoj Košutić Familia 2020. To vino  kušalo se u magnum izdanju. Vino je rezultat  „dizajna“ nastalog u vinogradu, a zatim i znalačkog podrumarenja u kombinaciji dvodnevne maceracije i 15 mjeseci sur lie odležavanja u velikom hrastu. Osim škrleta vinarija Košutić ima i druge, pretežito bijele kontinentalne sorte, poput graševine, rajnskog rizlinga i bijelog pinota a  u kupaži pod nazivom Sedminac čije ime potječe od 40-ak godina starog vinograda sađenog u sedam redova, prevladavaju graševina i škrlet.  Ponudu ove vinarije zaokružuju  pjenušac Noel i  cabernet sauvignon.


Na Mramor brdu kod Repušnice smjestili su se vinogradi  Antuna Glavice, koji je vina proizvodio za osobne potrebe i tek je odnedavno prisutan na komercijalnom tržištu.Kušalo se macerate iz amfore s 9-mjesečnim odležavanjem na tropu. Najveću pažnju privukla kupaža osam piwi sorti, pokusno uzgojenih na dva vinogradarska položaja.


Na prezentacijskom stolu Nikice Katića, vinara poznatog moslavačkog gastro odredišta Klet Romić, bili su  škrleti i tri godine stara, ručno rezana šunka, koju Katić načinje samo u posebnim prilikama poput Božića, rođendana i - eto – vinske kušaonice u diWine Baru. Osim odležanih škrleta kušalo se i potpuno mlado vino buteljirano samo za ovu priliku,  pjenušac  Larita,   jednogodišnji škrlet i "odležanaci" 190 i 329 koje Katić imenuje prema broju dana provedenih u bačvi i vina  DragoNade, kupaže graševine i škrleta. Kušala se i dobro izbalansirana frankovka.  Većina vina plasira se u  Kleti Romić, čija tradicija ugostiteljstva seže u  1974. godinu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account