Održan 5. Salon pjenušavih vina Zagreb

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 27.4.2022. 17:39:40
Održan 5. Salon pjenušavih vina Zagreb

Foto: Marko Čolić

Na  5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu, 23. 4. 2022., nastupilo je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete, te je broj butelja na

kušanju bio oko 100 - prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno

kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema  radionicama koje su pokazale koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.


Prvu radionicu »PJENUŠAVI SUSRET U ČAŠI" moderirale su organizatorice, dr Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. Uz najbolje ocijenjene pjenušce, Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc, sudionici radionice prepoznavali su »šampanjske« note ali i nove utjecaje »terroira« što se posebnom ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od korištenih sorti bila i »žametna črnina«, nekad  korištena u popularnom »cvičeku«.

 

Na drugoj radionici »ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI",  po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Hrvatskog Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre.


Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i područja u kojima se

pjenušava vina proizvode. Salon su posjetili oni koji vole mjehuriće  i žele više naučiti o

pjenušcima.

Najavljeni su i pjenušavi doručci u vinogradu koji se organiziraju  u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama: - 14.05.2022. – Pjenušavi doručak Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg, uz podršku TZ Međimurske županije,- 21.05.2022. - Pjenušavi doručak Zagorje, u vinariji Kota, uz podršku grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije; - 12.06.2022.- Pjenušavi doručak Plešivica, u vinariji Braje, uz podršku TZ i grada Jastrebarsko te TZ Zagrebačke županije; - 02.7.2022 - Pjenušavi doručak Srijem, u vinariji Papak, uz podršku TZ Vukovarsko-srijemske županije; - 10.7.2022. - Pjenušavi doručak Erdut, u vinariji Siber, uz podršku TZ Osječko- baranjske županije.


Najavljen je i 8. Salonu penečih vin Ljubljana  koji će se održati 6.5.2022.


Ugodnoj atmosferi na 5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu pridonjela je ugodna  filmska glazba Elme i Admira iz sastava Filmmusicorkestar.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2024. 16:01:44

Create Account