Održano 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 4.12.2021. 12:25:23
Održano 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera

Foto: Promo

3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera  održano je  na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. 


Ocjenjivala se boja, bistroća, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Uzorke na ocjenjivanje  prijavilo je 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.


Više od 60 uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. 


Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka. Više o proizvodnji voćnih rakija, likera i travarica uskoro će se objaviti u knjizi doc. dr. sc. Marina Mihaljevića Žulja „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja izlazi u prosincu, a zainteresirani tu knjigu mogu naručiti kod Gospodarskog lista. 


Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako šampionska šljivova prepečenica pripada samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski. 


Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija).  Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik - Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića .


Pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran - Raven's london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2024. 16:01:44

Create Account