Osim ljudi, dupini su jedini koji se dozivaju imenima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2018. 22:35:29
Osim ljudi, dupini su jedini koji se dozivaju imenima

Foto: H

Velike pliskavice jedina su bića osim ljudi koja se dozivaju posebnim imenima, pokazala je studija australskih znanstvenika. 


Ta se vrsta dupina koristi 'imenima', odnosno individualnim oblicima skvičanja i zviždanja kako bi prepoznali prijatelje i suparnike u svom društvenom okruženju, rekla je znanstvenica Stephanie King sa Sveučilišta Zapadne Australije nakon proučavanja dupina u zaljevu Shark, 800 kilometara zapadno od Pertha.


Ona je kazala da se parovi i manje grupe muških dupina koriste takvim pozivima kako bi privukli ženke na parenje i ukrali ih od suparničkih skupina mužjaka. Ti dupini nisu rođeni sa svojim jedinstvenim zvukom. Oni ih razvijaju u prvih nekoliko mjeseci života i strukturalno su jedinstveni svakoj jedinki, napisala je King u časopisu Conversation. 


Ti zvuci usporedivi su s ljudskim imenima. Dupini ih koriste za predstavljanje, dodala je. To im omogućuje da raspoznaju svoje prijatelje i suparnike. Dokazano je da pliskavice pamte zvukove drugih jedinki i nakon 20 godina razdvojenosti, kaže King. 


HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2022. 11:43:31

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account