Osim ljudi, dupini su jedini koji se dozivaju imenima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2018. 22:35:29
Osim ljudi, dupini su jedini koji se dozivaju imenima

Foto: H

Velike pliskavice jedina su bića osim ljudi koja se dozivaju posebnim imenima, pokazala je studija australskih znanstvenika. 


Ta se vrsta dupina koristi 'imenima', odnosno individualnim oblicima skvičanja i zviždanja kako bi prepoznali prijatelje i suparnike u svom društvenom okruženju, rekla je znanstvenica Stephanie King sa Sveučilišta Zapadne Australije nakon proučavanja dupina u zaljevu Shark, 800 kilometara zapadno od Pertha.


Ona je kazala da se parovi i manje grupe muških dupina koriste takvim pozivima kako bi privukli ženke na parenje i ukrali ih od suparničkih skupina mužjaka. Ti dupini nisu rođeni sa svojim jedinstvenim zvukom. Oni ih razvijaju u prvih nekoliko mjeseci života i strukturalno su jedinstveni svakoj jedinki, napisala je King u časopisu Conversation. 


Ti zvuci usporedivi su s ljudskim imenima. Dupini ih koriste za predstavljanje, dodala je. To im omogućuje da raspoznaju svoje prijatelje i suparnike. Dokazano je da pliskavice pamte zvukove drugih jedinki i nakon 20 godina razdvojenosti, kaže King. 


HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2022. 11:43:31

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account